INTERESSANTE VERSCHILLEN IN GROEI VAN CLOUD OFFICE MARKT

Een geweldige manier om de aandacht van uw lezer te krijgen is om een verhaal te vertellen.
Alles wat je bedenkt om te schrijven kan worden verteld als een verhaal.

De markt voor Cloud Office (lees: vooral Office 365 en G Suite) groeit lekker door. In dit blog een aantal interessante statistieken, die menig IT Professional de wenkbrauwen zal doen fronzen. Steeds meer features van Cloud Office-proposities zijn eigenlijk nu al niet meer zelfstandig door gebruikers op te zetten tegen acceptabele kosten. Overstappen naar Cloud Office is dus een 'no-brainer': je krijgt meer (potentiële) functionaliteit voor hetzelfde (of minder) geld.

Sterke groei vooral in MKB

Het is dus niet vreemd dat de markt voor Cloud Office sterk groeit. Office 365 is daarbij de marktleider, zo blijkt uit de statistieken van Gartner, die daarvoor de MX-records van ruim 40.000 bedrijven wereldwijd bekeek. G Suite is de 'challenger'. 

De Cloud Office proposities van Microsoft en Google gezamenlijk hadden begin vorig jaar een marktaandeel van bijna 25%. Het eerste wat opvalt: 75% van de markt is dus nog niet over op Cloud Office. Een vervangingsmarkt die de komende jaren dus nog zeker interessant is.

Het tweede wat ons opvalt: binnen Cloud Office is Office 365 ongeveer anderhalf zo groot als G Suite. Laten we eens wat dieper op deze cijfers inzoomen.

Maken we binnen deze statistieken een onderscheid naar omzet, dan kunnen we een aantal opmerkelijke conclusies trekken:

  • Het kleinbedrijf (< $1 miljoen omzet) adopteert Cloud Office sneller dan het grootbedrijf: bijna 40% van de kleine bedrijven neemt inmiddels al Cloud Office af.

  • Binnen het kleinbedrijf hebben Office 365 en G Suite beiden ongeveer de helft van de markt. Hetzelfde geldt voor het middenbedrijf ($1-$50 miljoen omzet). Microsoft leidt dus vooral in het grootbedrijf, niet zozeer in het MKB.

  • In alle segmenten is er sprake van mooie groei, maar in het MKB groeit Cloud Office het hardst.

Bovenstaande was reden voor Portland om recent met Google te partneren en zodoende onze klanten ook G Suite als optie te bieden in migratietrajecten naar Cloud Office. Bied je geen G Suite, dan mis je in het MKB in potentie de helft van de markt.

Sector en regionale verschillen

Op sectorniveau loopt de adoptie van Cloud Office fors uiteen. In de statistieken van Gartner zie je daar wat je ook theoretisch zou verwachten: de financiële sector staat achteraan in de lijst van sectoren die overstappen naar de cloud, terwijl IT en marketing voorop lopen. Bij de koplopers is inmiddels 45% al voorzien van Cloud Office, terwijl bij de achterblijvers dit rond de 15% hangt.

Voor de Nederlandse en Belgische markt zijn niet heel veel gedetailleerde statistieken beschikbaar, maar volgens Gartner behoren we in Europe wel tot de kopgroep (na de Nordics). In de Nordics is de adoptie van Cloud Office inmiddels ruimschoots de 40% marktaandeel gepasseerd. In België en Nederland zijn we een goede tweede in Europa met een marktaandeel voor Cloud Office van ruim 30%.

Delen

WAT IS IDAAS? EN WAAROM JE DAT WILT WETEN