HET BEGIN VAN HET EINDE VAN CITRIX XENAPP. WAT NU?

KIEZEN TUSSEN EEN UPGRADE EN DE BETERE OPTIE.

Mogelijk ben je al gewaarschuwd voor het naderende einde van Citrix XenApp, aangezien versies 4.5 en 5 slechts tot het einde van 2015 werden ondersteund en de ondersteuning voor versie 6 binnen drie jaar wordt beëindigd. Sinds de aankondiging van Citrix in augustus vorig jaar is de druk op IT-beheerders groot om hun migratiestrategie te bepalen. Kiezen voor een upgrade of zijn er betere opties?

Het upgrade-dilemma: kostbaar en complex

Bedrijven die hun Citrix-software versies willen blijven gebruiken om hun infrastructuur te beheren, ook na de EOL van Citrix XenApp, kunnen dit doen door deel te nemen aan het verlengde onderhoudscontract van Citrix. Dit is echter niet goedkoop.    

Volgens een artikel in Computer Weekly ontving een klant in Europa met 2500 Citrix XenApp Platinum-licenties een offerte van $121.000 voor zes maanden. Hoewel het niet duidelijk is of hierbij ook andere infrastructuurkosten zijn inbegrepen, zoals trainingskosten van medewerkers, moeten bedrijven na de migratie ook nog eens extra investeren in hardware om de nieuwe versie te kunnen draaien en tegelijkertijd het oude systeem onderhouden.

Het aanpassen van de VDI voor nieuwe software is niet eenvoudig. Een migratie van Server 2003 naar Server 2008 R2 of 2012 R2 resulteert bijvoorbeeld in problemen met de compatibiliteit van applicaties omdat je van een 32-bits systeem overstapt naar een 64-bits systeem. Daarnaast kun je vanwege fundamentele verschillen geen gecombineerde farms maken op basis van Citrix XenApp 4.5/5.0, 6.0 en 6.5, dus moet je parallelle farms maken voordat je de farmresources migreert.

Terwijl het proces voor het upgraden van Citrix-software op zichzelf al complex is, wordt het pas echt ingewikkeld na de upgrade en zullen IT-teams veel tijd en expertise nodig hebben om de honderden hotfixes af te werken. Updates van Citrix moeten zorgvuldig in de gaten worden houden, zodat migratieproblemen opgelost kunnen worden.

Voor bedrijven, en dan met name middelgrote en kleine bedrijven met beperkte middelen en interne expertise, zullen zowel de kosten als de complexiteit van een Citrix-upgrade problemen opleveren.

Parallels Remote Application Server: een alternatieve oplossing.

Het beste alternatief voor het dilemma van de complexe Citrix-upgrade is Parallels Remote Application Server (RAS). Het past uitstekend in het gat dat Citrix achterlaat, is betaalbaar, biedt geavanceerde functies in de standaardeditie en is bovendien eenvoudig te installeren en beheren.

Parallels Remote Application Server is de enige virtualisatieoplossing die geavanceerde functies, vooraf gedefinieerd, in de standaardeditie biedt, inclusief High Availability Load Balancing (HALB) en printers/scanner redirection. Het is eenvoudig te implementeren en beheren, en ondersteunt alle belangrijke hypervisors, besturingssystemen, platforms en apparaten.

De software bevat een eenvoudige functie voor het beheer van virtuele infrastructuren die complexe configuraties overbodig maakt en IT-beheerders in staat stelt de hele infrastructuur vanuit één dashboard te bewaken en beheren.

Een van de beste kenmerken van Parallels RAS is dat het verschillende versies van Windows Server ondersteunt. Dit is niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van compatibiliteit, maar biedt gebruikers ook de flexibiliteit om migraties in hun eigen tempo uit te voeren. Een andere belangrijke overweging is de uitstekende reputatie van Parallels op het gebied van klantenondersteuning, vooral tijdens het migratieproces.

Dankzij de combinatie van een hoog ondersteuningsniveau, een betaalbaar licentiemodel, eenvoudig te gebruiken software en geweldige schaalbaarheid mag Parallels Remote Application Server dus worden beschouwd als het ideale alternatief voor Citrix.

Door Giorgio Bonuccelli - Senior Director Marketing at Parallels

Delen

7 CHROMEBOOK MISCONCEPTIES