2023. 'Get your (security) act together’

Wat een krankzinnig jaar. Een heuse oorlog op het Europese vaste land, een kletser van een energie crisis, 12% inflatie en als afsluiter een herhaling van het nationale penalty drama. Niet echt het leukste jaar om op terug te kijken. Tijd voor reflectie zo vlak voor 2023. 

het jaar van de 'HACKTIVIST'

Het jaar begon met die verschrikkelijke oorlog. Zo zinloos. Ook op IT gebied een dieptepunt. Parallel aan het fysieke geweld kwamen 300.000 'Friendly Hackers', ook wel 'Hacktivisten', bij elkaar op Telegram om Rusland digitaal plat te leggen. Niets en niemand bleef gespaard zo leek het. IP adressen werden massaal gedeeld om die vervolgens met o.a. DDOS attacks plat te gooien. Waanzin. Intussen was Rusland al lang een cyberwar gestart tegen de Oekraïne. No wonder dat security een hot topic is op de agenda in Brussel.

mkb en kmo blijft niet gespaard 

Als het zo makkelijk is om een digitaal leger vrijwillige hackers bij elkaar te krijgen met als doel een complete natie te ontwrichten, dan begrijpt iedereen dat cybersecurity de hoogste prioriteit geniet. Ook voor het Nederlandse en Belgische bedrijfsleven. Het geeft mij als IT ondernemer genoeg redenen om onze klanten, MSP's en hun MKB en KMO klanten, te helpen hun data te beschermen met de best denkbare security producten. Ik zei het al eerder op ons event in Maarssen paar weken geleden. De komende 12-18 maanden MOETEN MSP's hun cybersecurity stack herzien of uitbreiden. En laat iemand over je schouder meekijken alsjeblieft. Zorg voor een solide SOC en- of MDR oplossing. 24/7/365. Dus ook als je slaapt!

CLOUD GROEI zet door 

Er is ook positief nieuws. Het was opnieuw een druk jaar in de cloud. In 2022 zette de acceptatie van public cloud gestaag door. Intussen goed voor zo'n  $ 490,3 miljard wereldwijd. Dit gaat naar verwachting met 20,7% groeien tot een totaal van $ 591,8 miljard in 2023, volgens Gartner. Het tempo van innovatie en acceptatie vertoonde ook geen tekenen van vertraging, aangezien organisaties de cloud blijven omarmen, zelfs in het licht van economische onzekerheid.

ook MANAGED SERVICES GROEI ZET DOOR

Volgens Canalys, die de keynote verzorgde tijdens ons laatste The Future is Hybrid evenement, geeft 89% van de partners die managed services verkopen, groei te verwachten in 2023, ondanks economische onzekerheid en budgetbeperkingen. Je kunt de hele presentatie van ons event hier downloaden.

Al met al een onvoorstelbaar gek jaar met veel narigheid. Gelukkig zitten wij in een redelijk recessie proof business waar groei mogelijk is. Portland heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Dus ondanks alle negativiteit kijken wij uit naar een wederom succesvol 2023. 

Fijne feestdagen en alvast een mooi, veilig en gezond nieuwjaar !

George van Brugge

Volg onze LinkedIn-pagina hier!

Delen

‘Wij maken de wereld van MSP-oplossingen weer overzichtelijk’