Wat je als MSP kunt leren van een gepensioneerde inbreker

In zijn vorige blog schreef George van Brugge, oprichter en eigenaar van Portland, al over de groeiende noodzaak voor goede cybersecurity. Eigenlijk is cybersecurity niet heel anders dan gewone inbraakpreventie. In deze blog vertelt George wat hij heeft geleerd van een oud-inbreker in Bloemendaal.

Toename in aantal woninginbraken

Enige tijd geleden werd ik uitgenodigd door Elbert Roest, de burgemeester van Bloemendaal, voor een bijeenkomst op het gemeentehuis. Omdat we in de zomer van 2021 met z’n allen weer massaal op vakantie gingen, was de gemeente bang dat het aantal inbraken toe zou nemen. Om mensen tips te geven over hoe ze hun huis onaantrekkelijk kunnen maken voor inbrekers, had de burgemeester een oud-inbreker uitgenodigd. Een leerzame bijeenkomst…

Foutje, bedankt!

Deze oud-inbreker, laten we hem Gerrit noemen, was een goedlachse Brabander. Hij zei: ‘Ik heb tien jaar geleden afscheid genomen van mijn carrière als inbreker. Nadat ik zo’n dertig keer in de bak had gezeten vond ik het welletjes. Maar ik kom jullie nu, op mijn 55ste, graag uitleggen hoe een inbreker te werk gaat. Ik ga eerst op onderzoek uit in een wijk. Ik loop wat door de straten, maak her en der foto’s, ’s ochtends en ’s avonds. Dat doe ik de volgende dag nog een keertje. Ik let vooral op klikobakken en open raampjes. Als mensen na een paar dagen nog steeds hun afvalcontainer buiten hebben staan, dan zet ik die bak tegen de gevel en klim door het raampje. Soms stap ik dan een slaapkamer binnen waar mensen liggen te snurken. Inschattingsfoutje. Dan doe ik gewoon m’n schoenen uit en loop erlangs. Ik pak de spullen en klim weer naar buiten. Vervolgens gooi ik al die spullen in de afvalcontainer, rij die bak naar m’n auto, gooi alles erin en de groeten. Buit binnen!’

Driesterren-sloten

‘Maar’, vervolgde Gerrit. ‘Nu komt het belangrijkste. Heb jij een huis met een oprit met dikke vette lampen, een alarmsysteem en driesterren-sloten en alle ramen zijn potdicht? Dan loop ik toch even door naar het volgende huis.’

Ik was natuurlijk wel nieuwsgierig wat hij van mijn huis vond, dus ik liet ‘m een paar foto’s zien. Gerrit: ‘Oh, dat dakje kom ik zo bovenop! Dat kiepraampje? Dat duw ik met mijn lichaamsgewicht wel open, geen enkel probleem.’

Bescherming van de periferie steeds belangrijker

Zoals je thuis je mooie spulletjes beveiligd, zo moet je als ondernemer ook je data beveiligen. Dan is de vraag: ga je de inbreker tegenhouden bij de voordeur, zodat hij – laten we er voor het gemak vanuit gaan dat het een hij is – z’n koevoet tussen de deur zet en denkt: shit, er zit een driepuntsslot op! Ga je hem tegenhouden bij je tuinhek met een grote, enge hond of stop je de inbreker al bij de rotonde aan het begin van de wijk? Dat stukje periferie, dat wordt steeds belangrijker, dat schreef ik al in een eerdere blog. Het gaat niet meer om je eigen huis – lees: je lokale netwerk – maar je wil die golf van ransomware stoppen, die je ziet aankomen bij de rotonde, net voor Albert Heijn linksaf.

Virtuele sluizen dichttrekken

Dat is waar de SOC-, NOC- en MDR-oplossingen om de hoek komen kijken. Stel: er barst in Perth, Australië, een gigantische ransomware aanval los. Die is tegenwoordig binnen een paar minuten via Amerika, Rusland en China in Nederland en België. Als een van die 24/7-, ‘following-the-sun’-oplossingen dat detecteert, trekken ze voor al hun klanten de virtuele sluizen dicht.

Meer weten?

Doing business is teamsport, daar geloven wij heilig in bij Portland. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen met de beste toekomstbestendige oplossingen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de meeste recente ontwikkelingen in MSP-land? Volg onze LinkedIn-pagina!

Delen

Zo maak je als MSP van 2023 een veilig jaar