Waarom je privacybeleid klantgericht moet zijn

In dit blog wordt ingegaan op het belang van de bescherming van klantgegevens en hoe jij een sterk privacy beleid implementeert binnen jouw bedrijf.

Er wordt precies uitgelegd waarom klantgegevens waardevol zijn en waarom het zo belangrijk is voor bedrijven om deze te beschermen. In het bijzonder wordt gekeken naar de soorten gegevens die bedrijven verzamelen, verschillende kwetsbaarheden in systemen en wat bedrijven kunnen doen om te zorgen dat ze klanten op de eerste plaats zetten.

Wat is consumentenprivacy?

Klantprivacy, of consumentenprivacy, verwijst naar de bescherming van persoonlijke gegevens die door bedrijven worden bewaard over individuen en hun transacties. Aangezien e-commerce een standaardmanier is geworden om goederen en diensten te kopen, zijn consumenten zich meer bewust geworden van de risico's van online activiteiten en de waarde van hun gegevens.

Hoe worden klantgegevens verzameld?

De meeste bedrijven gebruiken verschillende methoden om klantgegevens te verzamelen. Zij moeten zorgen dat a) ze een wettige reden hebben om dit te doen en b) de klant volledig wordt geïnformeerd over welke informatie wordt vastgelegd (en waarom). Hier volgen enkele veelvoorkomende voorbeelden van hoe klantgegevens worden verzameld:

 • Rechtstreeks vragen – b.v. via een online formulier of telefonisch

 • Volgen van gewoonten - b.v. een bepaalde aankoop registreren op een accountnaam

 • Toegang krijgen tot andere gegevensbronnen – b.v. een sociaal account gebruiken om in te loggen op een website, reacties op beoordelingssites.

Klantprivacy: waarom het essentieel voor jou

Kennis is macht. En kennis van persoonlijke informatie geeft iedereen die erover beschikt macht: de macht om de controle over online rekeningen over te nemen, geld van jouw bankrekening op te nemen of afgeschermde gebieden te betreden die worden beschermd door wachtwoorden of codes. Hierdoor is het voor organisaties essentieel om de gegevens van hun klanten te beschermen.

Met de ontwikkeling en uitbreiding van internet is de hoeveelheid persoonlijke gegevens die door bedrijven wordt verzameld, opgeslagen en gebruikt, exponentieel gegroeid. Hierdoor zijn ondernemingen een belangrijk doelwit geworden voor cybercriminelen.

Bovendien hebben je klanten het recht om precies te weten hoe hun gegevens worden opgeslagen, gebruikt en gedeeld. Jij zou het niet prettig vinden als mensen jouw privégegevens persoonlijk delen zonder jouw medeweten, dus waarom zou je deze op een online netwerk accepteren?

Hoe worden klantgegevens door bedrijven gebruikt?

Door klantgegevens te analyseren, kan je een betere service, product of ervaring bieden door de eisen, behoeften, interesses en het gedrag van klanten nauwkeuriger te begrijpen. Het kennen van de demografische gegevens van je klanten kan vaak worden afgeleid uit de geboortedatum, transactiegeschiedenis, activiteiten op sociale media, klantvoorkeuren en gedragspatronen. Bedrijven slaan vaak ook e-mailadressen en bankgegevens op.

Hoewel gegevens zeer waardevol kunnen zijn voor je bedrijf, moet je rekening houden met dat niet elke klant een product of ervaring op maat wil. Veel mensen geven de voorkeur aan dat hun relatie met een bedrijf puur op transacties is gebaseerd. Door mensen deze keuze te geven, behoudt je het respect en het vertrouwen van jouw klanten.

Waarom is het belangrijk om de privacy van klanten te beschermen?

Omdat bedrijven bekend staan om het opslaan van ​​bankgegevens, wachtwoorden, codes en e-mailadressen, worden ze het doelwit van criminelen. Door de privacy van klanten te beschermen, wordt voorkomen dat deze gevoelige informatie wordt misbruikt voor frauduleuze of criminele activiteiten.

Hoewel het je morele verantwoordelijkheid is om al deze gegevens veilig op te slaan, is het ook je wettelijke verplichting - de meeste landen hebben een wetgeving inzake gegevensbescherming.

Binnen de EU is de AVG-wet van kracht om consumentengegevens te beschermen, terwijl Australië de CDR heeft ingevoerd om consumenten op dezelfde manier meer toegang tot en controle over hun gegevens te geven. In de VS hanteren verschillende staten verschillende regels - Californië volgt bijvoorbeeld de CCPA.

Je moet ook rekening houden met je reputatie als bedrijf. De reputatieschade van een datalek kan meer kosten dan de inbreuk zelf. Meer dan twee derde van de consumenten is van mening dat privacy verband houdt met de betrouwbaarheid van een bedrijf. Het winnen en behouden van het vertrouwen van klanten is belangrijker dan ooit, zeker nu nieuws over datalekken en cybercriminaliteit de krantenkoppen haalt. Als je het vertrouwen van de consument niet wint, kan je je bedrijf niet laten groeien.

Wat betekent privacy voor consumenten?

Consumenten maken zich steeds meer zorgen over de gegevens die over hen worden verzameld, de waarde daarvan en hoe ze hun privacy kunnen beschermen. Cisco meldt dat 84% van de consumenten meer controle wil over hoe hun gegevens worden gebruikt en 90% gelooft dat de manier waarop hun gegevens worden behandeld, weerspiegelt hoe zij als klanten worden behandeld. Deze groep zal in principe geen aankopen doen bij bedrijven als ze niet vertrouwen op het gebruik van hun gegevens.

Cisco onthulde ook dat ongeveer 32% van de consumenten zo bezorgd is over hun privacy dat ze bereid zijn van bedrijf of provider te veranderen vanwege hun beleid voor het delen van gegevens.

Hoe kan jij klantgegevens beschermen?

Dus nu je weet hoe belangrijk het is om de gegevens van jouw klanten te beschermen, moeten we de beste manieren bespreken om die informatie te beschermen.

Hoe minder gegevens je hebt, hoe minder je kan verliezen. Met deze logica zou je alleen de gegevens moeten verzamelen en opslaan die jouw bedrijf nodig heeft. Als je webpagina bijvoorbeeld niet aanbiedt om de betalingsgegevens van je klanten op te slaan voor toekomstige aankopen, sla hun bankgegevens dan niet op. Dit maakt je niet alleen minder kwetsbaar, maar beperkt ook de schade bij een datalek.

Door de toegang die je verleent tot de persoonsgegevens die je opslaat te beperken, beperk je het risico op blootstelling. Als maar weinig medewerkers toegang hebben, verklein je je kansen op een interne inbreuk en creëer je minder doelwitten voor externe inbreuken. Dit kan het ook gemakkelijker maken om de oorzaak van de inbreuk op te sporen als een crimineel toegang heeft tot je databases.

Hulpprogramma's voor wachtwoordbeheer kunnen veel van het beveiligingswerk voor je doen. In plaats van basiswachtwoorden te gebruiken die gemakkelijk te hacken zijn, complexe wachtwoorden te hebben die je regelmatig vergeet of alle bedrijfswachtwoorden in één gedeeld document te hebben, kan je met een wachtwoordmanager gemakkelijk moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken.

Op deze manier moet je vertrouwen op een extern bedrijf, maar je kan online gemakkelijk beoordelingen lezen over de verschillende beschikbare wachtwoordmanagers, om er een te vinden die past bij jouw bedrijf, budget en beveiligingsnormen.

Gegevenssilo's kunnen problemen veroorzaken binnen je bedrijf - vaak een gebrek aan transparantie en vertrouwen. In plaats van gegevens binnen één afdeling van je onderneming te isoleren, moet je zorgen dat je investeert in de meest efficiënte en geïntegreerde technologie waarmee alle relevante afdelingen veilig toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben. Zo houd je goed overzicht over wie toegang heeft tot wat en voorkom je duplicatie van datasets en daarmee vermenigvuldiging van potentiële kwetsbaarheden.

Na het uitvoeren van een gegevensbeschermingsaudit is het een goed idee om de kwetsbaarheden in je bedrijf op te sporen en een aantal beveiligingsnormen vast te stellen. Hoewel dit normen zijn waaraan het hele bedrijf zich zou moeten houden, zijn sommige voorschriften mogelijk alleen van toepassing op bepaalde mensen met extra toegang of specifieke rollen die zich op IT richten.

Je kan bijvoorbeeld normen instellen voor wie toegang heeft tot wat, hoe wachtwoorden worden opgeslagen of waar vandaan gegevens worden geopend.

Een beleid maken

Je moet een privacy beleid opstellen dat je klanten kunnen lezen. Dit is nodig om klanten op de hoogte te houden van wat er met hun gegevens gebeurt, maar het zal ook helpen aantonen dat je bedrijf betrouwbaar en eerlijk is. Daarnaast houdt het je verantwoordelijk voor je acties. Maak een beleid dat gemakkelijk te begrijpen is en duidelijke grenzen stelt aan het delen van persoonlijke informatie.

De meeste landen vereisen dat een bepaald minimum aan transparantie-informatie voor klanten wordt uiteengezet in een privacy beleid, zoals:

 • Twee essentiële clausules:

  • Het type persoonsgegevens dat wordt verzameld

  • Het doel van de verzameling - hoe deze wordt gebruikt, inclusief remarketing en cookies

 • Een middel voor gebruikers om hun privacy- of gegevensbeschermingsrechten uit te oefenen

 • Een systeem om gebruikers op de hoogte te houden wanneer er wijzigingen zijn.

Zelfs als je geen persoonlijke informatie verzamelt, moet je dit feit bekendmaken in een privacy beleid.

Wat is een goed privacy beleid?

Een goed privacy beleid draait om de behoeften, het gedrag en de zorgen van de klant. Het biedt details over hoe de informatie van klanten zal worden verzameld en gebruikt, en de verzekering dat het niet zal worden gemanipuleerd voor andere doeleinden, zoals marketing of verkoop aan derden, zonder kennisgeving of toestemming.

Welke wetten bestaan om consumentengegevens te beschermen?

Hoewel er niet altijd specifieke online-wetten zijn geweest om consumenten te beschermen, hebben landen de afgelopen tien jaar wetgeving ingevoerd die beschermt hoe consumentengegevens worden gebruikt, opgeslagen en gedeeld.

Hoewel de specifieke kenmerken van elke wetgeving binnen elke regio zullen verschillen, is de algemene vuistregel dat organisaties die persoonlijke informatie van klanten verzamelen of verwerken, een privacybeleid moeten publiceren en naleven en een bepaald niveau van consumentenkeuze moeten faciliteren over hoe hun gegevens worden verwerkt.

Voorbeelden van deze wetten zijn:

 • CalOPPA in de VS

 • AVG in de EU

 • PIPEDA in Canada

 • CDR in Australië

Hoewel de details verschillen, geeft de AVG van de EU een goed beeld van de aard van deze wetten. Bijvoorbeeld:

 • Organisaties moeten transparant zijn over hoe en waarom ze persoonsgegevens verwerken, en deze informatie in duidelijke, begrijpelijke bewoordingen presenteren

 • Verzamelde gegevens moeten worden beperkt tot wat een organisatie daadwerkelijk nodig heeft om een ​​specifiek doel te bereiken, zoals het leveren van een dienst aan de klant

 • De organisatie moet zorgen dat de gegevens juist en up-to-date zijn

 • Organisaties moeten beveiligingsmaatregelen gebruiken zoals codering, tweefactorauthenticatie en/of fraudebestendige logboekregistratie om de integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens te behouden

 • Organisaties zijn verantwoordelijk voor gegevens en er moet een papieren spoor worden gebruikt om naleving aan te tonen

Houd rekening met dat gegevensbeschermingswetten alle soorten persoonlijke gegevens beschermen, niet alleen consumentengegevens - de privacy van werknemers moet ook een prioriteit zijn voor een bedrijf.

Wat gebeurt met bedrijven die de gegevens van hun klanten niet beschermen?

Hoewel de gevolgen variëren afhankelijk van het specifieke regionale beleid, zullen veel bedrijven worden beboet als ze weigeren of zich niet houden aan de datawetgeving.

In de AVG staat bijvoorbeeld dat:

 • Bedrijven die de regels overtreden boetes tot € 10 miljoen riskeren of, in het geval van een onderneming, tot 2% van hun totale wereldwijde omzet

 • Voor ernstige overtredingen kunnen bedrijven een boete krijgen van maximaal € 20 miljoen of maximaal 4% van hun wereldwijde omzet

 • In 2021 verklaarde de EU dat ze de druk op bedrijven zou gaan verhogen om de gegevensbeschermings- en privacywetten te volgen.

Bescherm consumentengegevens tegen ongeoorloofde toegang door uitgebreide zakelijke antivirussoftware in je IT-infrastructuur te implementeren. Wil je weten welke software het best bij jou past?  Vul het contactformulier in of plan een afspraak met een van onze adviseurs via de MSP Support pagina of onderstaande knop.

Delen

Lees hier het originele artikel van Avast.
Hoe leid je een eersteklas MSP-engineeringteam?