Vijf manieren om jouw MSP-bedrijf te groeien in 2021

Het afgelopen jaar was uitzonderlijk voor iedereen, ook voor MSP's. De definitie van normaal werd volledig opnieuw ingesteld voor de samenleving, het bedrijfsleven en daarbuiten. Het was een moeilijk jaar vol aanpassingen, en het is veilig om te zeggen dat de meesten van ons blij waren om afscheid te nemen van 2020 en 2021 te verwelkomen.

Terwijl MSP's het nieuwe jaar omarmen, stellen velen nu een belangrijke vraag: hoe schaal ik mijn bedrijf in 2021? We kijken naar een nieuw zakelijk landschap in 2021, met variërende mate van virtueel werk, veranderende technologiebehoeften, toenemende bezorgdheid over cyberbeveiliging en meer. MSP's zullen proactief moeten reageren op deze uitdagingen en veranderingen om zaken soepel te laten verlopen en om te profiteren van nieuwe kansen.

We zien vijf belangrijke manieren om dit te doen:

1. Meer doen met minder
2. De juiste klanten aantrekken
3. Het ontdekken van en ingaan op nieuwe aanbiedingen
4. Investeren in trainingen en opleidingen
5. Een aantrekkelijke en duurzame cultuur creeeren

Lees meer over hoe elk van deze gebieden MSP's kan helpen opschalen in 2021.

Doe meer met minder

Grote en kleine MSP's staan allemaal voor dezelfde uitdaging: hoe kan ik meer doen met minder?

Efficiëntie is key. Om de efficiëntie te verbeteren, is een goed gevoel voor je cashflow de eerste stap. Weten waar elke euro naartoe gaat, onthult snel waar inefficiënties zijn, wat niet nodig is en waar meer investeringen nodig zijn.

Technologie kan ook een grote rol spelen. Door routinetaken te automatiseren met goede RMM-software, kun je bijvoorbeeld de tijd van technici vrijmaken voor andere (en mogelijk belangrijkere) taken.

Als je de efficiëntie van jouw MSP-bedrijf in 2021 wilt verbeteren, doe dan een stap terug en evalueer je opzet door vragen te stellen als:

 • Wat zijn de prioriteiten voor het jaar?

 • Hoeveel mensen heb ik? En hoeveel wil ik nog aannemen?

 • Welke soorten softwaretools en platforms heb ik?

 • Welke software en platforms staan op mijn verlanglijst?

 • Waar zijn de knelpunten of pijnpunten?

 • Kan ik die uitdagingen oplossen met wat ik heb, of heb ik een nieuwe aanpak nodig?

Er is een verschil tussen bedrijfskritische investeringen en vindingrijke, strategische verschuivingen in prioriteiten. Mogelijk moet je wat schaalinvesteringen doen, terwijl andere problemen kunnen worden opgelost door verantwoordelijkheden opnieuw toe te wijzen (zoals taken van werknemers laten aansluiten bij hun expertise). Dat gezegd hebbende, iedereen probeert productiviteit uit elke bron te persen, en het is belangrijk om bewust te zijn en geen cultuur op te offeren (meer hierover hieronder) omwille van de productiviteit.

trek de juiste klanten aan

Een groot deel van schaalvergroting is het werken met de juiste klanten. Geen twee MSP's zijn precies hetzelfde, en de ideale klant zal variëren. De ideale klant hangt vaak af van jouw doelstellingen voor groei, interne vs externe vaardigheden en het aanbod dat je momenteel hebt vs het aanbod dat je wilt toevoegen.

Sommige MSP's willen zich misschien specialiseren in een niche, zoals dokters- en tandartsenpraktijken, advocaten, reparatie- / monteurszaken of horeca. Andere MSP's willen wellicht diversifiëren en nieuwe branches introduceren - hun overdraagbare vaardigheden uitbreiden, bijvoorbeeld van het bedienen van dokters- en tandartspraktijken tot advocatenpraktijken, twee gebieden die een hoge mate van beveiliging vereisen voor gevoelige informatie. Of misschien definieer jij verticale kansen niet per branche, maar per servicespecialiteit.

De marktomstandigheden in 2021 zullen van invloed zijn op de soorten klanten waarop jij je richt. Horecabedrijven als restaurants en hotels hebben bijvoorbeeld misschien geen uitgebreide MSP-diensten nodig, terwijl dokterspraktijken mogelijk te maken krijgen met een enorme toename van het aantal virtuele patiëntbezoeken, waardoor nieuwe oplossingen en ondersteuning nodig zijn.

Enkele belangrijke vragen die je moet overwegen, zijn o.a.:

 • Bedien ik dit soort zaken al? Zo nee, welke vaardigheden / overwegingen zijn specifiek voor deze branche en heb ik die expertise in huis?

 • Hoe goed doet hun branche het op dit moment?

 • Worden ze geconfronteerd met nieuwe IT- of beveiligingsuitdagingen die ik al ondersteun, of die ik kan ondersteunen met nieuwe aanbiedingen?

 • Hoe ver zijn ze op hun IT-reis?

 • Hoeveel zaken doe ik al, en hoeveel uur kan mijn team nog herbergen?

 • Is het voor mij beter om een paar grotere klanten te hebben of meerdere kleinere klanten?

Door te beslissen wat voor soort klanten je wilt en vervolgens zorgvuldig een klantenbestand op te bouwen dat aan die criteria voldoet, zet je jouw MSP-bedrijf klaar voor strategische groei in 2021.

Ontdek nieuwe aanbiedingen

Om in 2021 op te schalen, zullen MSP's moeten nadenken over wat ze kunnen bieden aan zowel bestaande als nieuwe klanten. Diversificatie in het aanbod kan een geweldige manier zijn om op te schalen zonder dat je nieuwe klanten hoeft aan te trekken.

Er zijn waarschijnlijk serviceaanbiedingen die je MSP-bedrijf goed verwerkt: je brood en boter. Misschien is het apparaatbeheer of softwarepatching. Maar het afgelopen jaar zijn de prioriteiten voor veel industrieën opnieuw gedefinieerd, en het is waarschijnlijk dat zowel bestaande als nieuwe klanten voor nieuwe uitdagingen en angsten staan. Deze uitdagingen kunnen kansen zijn voor jou om aanvullende ondersteuning te bieden.

Denk aan de explosie van werken op afstand in 2020. Deze nieuwe workflow heeft veel zaken veranderd, zoals:

 • Uitgebreide beveiligingsperimeter omdat meer mensen vanuit huis werken

 • Variërende internetsnelheden / kwaliteit, afhankelijk van de instellingen van het huis van de medewerkers

 • Apparaten die worden gebruikt voor zowel werk als persoonlijke doeleinden

 • Toename van virtuele software, zoals videoconferenties, bij bedrijven die traditioneel afhankelijk zijn van persoonlijke zakelijke dynamiek

 • Schakel over van on-premise servers en lokale software naar de cloud

 • Behoefte aan VPN's of andere beveiligingsdiensten om WFH-medewerkers te beschermen

 • Minder gelegenheid om hardware te onderhouden of te vervangen, zoals zakelijke laptops en mobiele telefoons

Of neem bijvoorbeeld cybersecurity. Ooit beschouwd als een probleem voor grote bedrijven, lopen kleine tot middelgrote bedrijven (MKB's) een groot risico op cyberaanvallen. Uit het Verizon Data Breach Investigations Report 2020 bleek dat bij bedrijven met minder dan 1.000 werknemers 74% van de gemelde aanvallen werd gepleegd door externe factoren. De meest voorkomende aanvalsmethode voor deze organisaties was phishing.

Gelukkig bleek uit het State of SMB Cybersecurity Report 2020 van ConnectWise dat 86 procent van de KMO's zei dat cyberbeveiliging een van hun top vijf prioriteiten was, en dat 73 procent van plan was om de komende 12 maanden "meer" of "veel meer" in cyberbeveiliging te investeren. Uit hetzelfde rapport bleek dat 91 procent van het MKB zou overwegen om met een nieuwe IT-provider te werken voor het 'juiste' cyberbeveiligingsaanbod.

Veel MSP's die niet zijn begonnen met beveiligingsaanbiedingen of die geen diepgaande achtergrond hebben in het veld, kunnen zich overweldigd voelen als ze moeten beslissen wat ze aan beveiligingsoplossingen willen bieden. Maar dat is geen reden om er niet in te duiken. Voor MKB-bedrijven die zich zorgen maken over cyberaanvallen en andere beveiligingsbedreigingen, kunnen MSP's die hun expertise en aanbod uitbreiden met ondersteuning voor cyberbeveiliging, hun bedrijf laten groeien. Dat geldt voor zowel bestaande als nieuwe klanten.

Gelukkig betekent het uitbreiden van het aanbod met beveiliging niet dat een MSP zelf nieuwe producten moet bouwen of nieuwe diensten moet ontwerpen - of zelfs nieuwe werknemers moet aannemen. Een MSP zou eerder een uitbesteed SOC kunnen aanbieden, dreigingsdetectie bewaken met speciale software, beveiligingsinformatie- en eventmanagementdiensten (SIEM) bieden, enz. De juiste mix van aanbiedingen zal voor elk MSP-bedrijf anders zijn, maar diversificatie naar beveiliging kan helpen met schaalvergroting.

Investeer in training en opleiding

Investeren in training en opleiding voor personeel zal helpen om uit te breiden naar nieuwe aanbiedingen en de juiste klanten te winnen door blijk te geven van expertise. Veel nieuwe gebieden voor MSP's, zoals cyberbeveiliging, vereisen nieuwe vaardigheden, woordenschat en meer. Voor sommige nieuwe aanbiedingen kan het nodig zijn dat technici ook certificeringen behalen. Andere certificeringen zijn misschien geen absolute vereiste, maar kunnen het vertrouwen van klanten vergroten in dat je team de expertise heeft om hen te ondersteunen.

Onthoud: training en opleiding zijn niet alleen voor ingenieurs en technici. MSP-eigenaren kunnen vaak ook profiteren van onderwijs. Leren over nieuwe gebieden, zoals cyberbeveiliging, kan voor MSP-eigenaren van onschatbare waarde zijn om het goede voorbeeld te geven en nieuwe zakelijke kansen te identificeren.

Tijd en middelen besteden aan training, opleiding en certificering kan ontmoedigend lijken, maar het is een geweldige manier om de vaardigheden van je team te verbeteren, klantrelaties te laten groeien en hoogwaardige klantenservice te blijven bieden.

Creëer een duurzame en aantrekkelijke cultuur

Last but not least, is het belangrijk om van je MSP een geweldige plek te maken om te werken als je wilt opschalen door aanwerving. Gelukkige werknemers doen beter werk en nieuw talent zoekt niet alleen naar grote voordelen, maar ook naar een bloeiende cultuur. 2020 was voor veel mensen een moeilijk jaar, van financiële problemen tot gezinsuitdagingen en gezondheidsangst. En bovendien hebben veel bedrijven het gemeenschapsgevoel verloren dat ontstaat als ze elkaar tegenkomen in de keuken en gangen.

In 2021 zullen MSP's weloverwogen en bedachtzaam moeten zijn over hun interne cultuur. Het is een goed moment om creatief te worden.

Uiteindelijk zijn een MSP eigenlijk de mensen die er werken. Dus door ervoor te zorgen dat jouw team zich vervuld voelt en dat de cultuur sterk blijft, dan zal je in 2021 een gezonder en gelukkiger bedrijf hebben!

2021: een jaar van kansen om jouw MSP te  groeien

Vorig jaar hebben veel MSP's wat onderzoek gedaan naar hun ziel en hadden ze de tijd en gelegenheid om hun zakelijke doelen en behoeften opnieuw te prioriteren. Met 2021 als fris nieuw jaar, kunnen MSP's hun plannen in praktijk brengen. Door prioriteiten te stellen, zich te richten op de juiste klanten, nieuwe diensten aan te bieden, te investeren in training en opleiding en geweldige culturen te creëren, kunnen MSP's hun bedrijf opschalen en slagen in 2021.

Wil je meer weten over hoe wij jouw kunnen helpen bij de groei van jouw bedrijf? Wij helpen je efficiënter, productiever en winstgevender te worden. Bekijk onze MSP Support pagina en plan direct een afspraak met één van onze adviseurs.

Delen

Lees hier het originele artikel van ConnectWise.
Wat is het verschil tussen MSP-software en generalistische SaaS-puntoplossingen?