NIS2 als MSP, wat moet je ermee?

Binnenkort is het zover: dan is de nieuwe NIS2-richtlijn van kracht in Europa. Als MSP’er betekent dit dat je onder toezicht komt te staan, meldplicht én zorgplicht hebt. Voor jezelf en voor je klanten. Voor veel MSP’ers brengt dat een hoop vragen met zich mee. Want hoe voldoe je aan die eisen? Welke softwaretools of –systemen heb je nodig? We vertellen je er alles over in dit blog – en introduceren onze ‘Ultimate NIS2 Tech Stack’ aan je. Lees snel verder. 

De NIS2-richtlijnen

First things first: wat zíj́n die NIS2-richtlijnen nu eigenlijk? NIS2 is (logischerwijs) de opvolger van de eerste NIS-wetgeving. Dankzij toenemende cybersecuritydreigingen is deze aangescherpt om meer sectoren te omvatten, waaronder bijvoorbeeld overheidsinstanties en de zorg, maar ook transport en IT-dienstverleners in de b2b – zoals jij.  

Deze bedrijven staan vanaf nu onder toezicht en hebben een meldplicht. Incidenten horen ze daardoor binnen 24 uur te melden bij de toezichthouder. Daarnaast hebben ze een zorgplicht, waardoor ze verplicht een risicobeoordeling moeten uitvoeren én passende maatregelen moeten treffen.  

Links of rechts?

De NIS2-richtlijnen dwingen je ertoe om jouw cybersecurityaanpak aan te scherpen. Om niet meer ‘right of boom’ te handelen – jouw data (of die van je klanten) bijeenrapen, nadat ze op straat zijn beland. Oftewel: dweilen met de kraan open. In plaats daarvan draai je met left of boom-handelen de hoofdkraan dicht, zodat je die dweil terug in de kast kan zetten. Daarnaast stel je protocollen op waarin je vastlegt hoe processen zoals cybersecurity binnen jouw bedrijf zijn geregeld.  

Start bij jezelf 

De kans is groot dat één of meer van jouw klanten straks aan deze richtlijnen moeten voldoen. En waarschijnlijk val je zelf óók in de prijzen. Maar even los van het feit dat dit nu verplicht is (en je een fikse boete riskeert wanneer je dit niet regelt), is het natuurlijk nooit een slecht idee om te werken aan je compliancy. Als jij namelijk zelf de boel netjes op orde hebt, kun je dit ook inzetten als extra dienst bij jouw klant. Daarnaast vertrouwen je klanten jouw advies pas écht, als je het zelf ook inzet. 

The Ultimate NIS2 Tech Stack 

Natuurlijk ben jij al druk zat met het managen van ál je klanten. Daarom deden wij vast een voorzet om hélemaal NIS2-compliant te zijn. Met de drie tools uit ‘The Ultimate NIS2 Tech Stack’ voldoen jij en jouw klanten straks aan alle nieuwe richtlijnen en wetten. En het enige wat jij nog hoeft te doen, is ‘m erin koppen.  

Ontdek de tech stack 

Ben jij benieuwd met welke drie simpele, maar complete tools jij en je klanten straks helemaal compliant zijn? Lees er dan álles over op deze pagina. Liever gelijk met ons rond de tafel zitten, zodat jij binnenkort ook compliant bent? Boek dan hier jouw kennismakingsgesprek!

in MSP
Is jouw msp bedrijf klaar voor verkoop?