George vertelt over dé MSP-trend van 2024: Edge Computing

De MSP-markt is continu in beweging. Van overnames bij (grote) softwareleveranciers tot innovatieve en nieuwe tools – er gebeurt altijd wel wat. De grote trend om dit jaar in de gaten te houden? Dat is Edge Computing: het verwerken van gegevens aan de rand van je eigen netwerk. 

Wat dat is en wat jij er als MSP mee kan? Daarover praat George van Brugge je helemaal bij in dit interview. Lees snel verder! 

‘The Big Edge Migration’ 

Het afgelopen decennium stond alles in het teken van ‘The Big Cloud Migration’. On-premise software werd uitgefaseerd zodat bedrijven hun applicaties en data in de cloud konden laten draaien. Maar... we zijn aangekomen bij een kantelpunt, vertelt George. “Steeds meer bedrijven zetten toch vraagtekens bij de grote datacenters zoals Google en Microsoft. Is het daar wel veilig? En wie kijkt er eigenlijk allemaal mee?  

Want eerlijk is eerlijk – jij hangt je vuile was ook liever niet buiten, voor Jan en alleman to see. Steeds meer bedrijven maken daarom de keuze om toch hun data in eigen beheer te houden, op een computer binnen hun eigen netwerk: een edge-netwerk.” De voordelen van zo’n edge-netwerk? Het is sneller, want je ‘server’ staat dichterbij. Het terughalen van data is stukken goedkoper en bovenal weet je te allen tijde wie er meekijkt. 

Intercompany AI 

Daarnaast kun je er ook je eigen, generatieve AI op laten draaien. “Kijk – tools als ChatGPT, Copilot en Gemini zijn hartstikke leuk. Maar je weet nooit écht wat ze doen met jouw data. Als je eenmaal zo’n edge-netwerk hebt opgezet, kun je daar vervolgens ook harstikke mooi een eigen AI-tool op laten draaien. En dan bepaal je zelf wie er bij jouw gegevens kan. Dan heb je wél het gemak, zonder de veiligheidsrisico’s. Wat wil je nog meer?” 

VDI 

Werk je met edge computing, maar wil je ook kunnen thuiswerken? Easy, done. “Via een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) heb je altijd en overal toegang tot jouw eigen netwerk. Ook al zit je thuis op een Chromebook en draait er op kantoor een Microsoft. Het voordeel? Je bent zelf de eigenaar van zo’n superveilige virtual desktop. En dus beheer je zelf de security en compliancy. Vroeger was die technologie in handen van Citrix, maar het is tijd dat we die gevestigde orde eens gaan omschoppen”, vindt George.  

De gevestigde orde 

“Want tja: ooit was Citrix heel innovatief, maar vandaag zijn zij vooral log, chunky en lastig. Daarnaast worden ze massaal overgekocht door multi billion dollar companies zoals KKR en Broadcom, die de bedrijven uitknijpen als een citroen en vervolgens doorverkopen. Ze zetten op die manier hun bestaande partners publiekelijk in de kou.  

Zonde, want zo’n VDI biedt voor veel bedrijven een goede uitkomst, wanneer ze wél remote, maar ook veilig willen werken. Tijd om verder te kijken, dus. Bijvoorbeeld naar innovators als StorJ, Scale Computing, Acronis en Parallels.” 

Maak van jouw business een high performance MSP 

Ben jij klaar om jouw business naar het volgende niveau te tillen: een high performance MSP? Boek dan vandaag nog een demo bij ons, dan kijken we samen naar de beste tools die aansluiten op jouw businesscase. Boek nu jouw persoonlijke, online demo van een halfuur. 

in MSP
NIS2 als MSP, wat moet je ermee?