Is SaaS management het nieuwe verdienmodel voor MSP's?

de (r)evolutie van de msp

Tijdens één van mijn 'memory lane' momenten kwam ik een email tegen van 9 januari 2006 van mij aan Gerald Blackie, destijds mede oprichter en CEO van Kaseya. Hij was net een jaartje bezig met het promoten van zijn 'Worldwide ITSO program' waar Portland zich bij had aangesloten als eerste distributeur in Europa. Het acroniem MSP was nog maar net geboren. Het MSP avontuur was begonnen. Portland was erbij.

Let wel, dit was nog in het 'early adaption' stadium. Van deur tot deur gaan om te vertellen dat de laatste dagen van het traditionele break-fix werk waren geteld, werd niet door iedereen vanaf het begin omarmd. Begrijpelijk. Niemand wil verandering. Dit was tenslotte een winstgevende modus operandi voor het overgrote deel van de IT service organisaties. Dat het toen letterlijk het startschot betekende voor wat nu bekend is als de MSP industrie had ik nooit kunnen bevroeden.

het grote geld

Wat destijds volgde was een ware industriële revolutie in ons domein. Naast Kaseya waren partijen als N-Able en ConnectWise geduchte concurrenten. Door hun tomeloze groei ambities in combinatie met hun Amerikaanse sales mores wisten ze in een rap tempo wereldwijd veel IT bedrijven te overtuigen om over te stappen op dit nieuwe verdienmodel. Voor Portland waren dit ook gouden jaren.

Nu zijn het veelal de Amerikaanse durf kapitalisten die aan de lopende band MSP centrische vendoren opkopen. Al vanaf een paar miljoen annual recurring revenu gaan ze voor multiples op omzet die ongekend zijn. Waanzinnig. En aan de andere kant de ogenschijnlijk bodemloze put van M&A partijen die over elkaar heen buitelen om MSP's op te kopen voor hele dikke multiples op EBITBA, soms wel 11 of 12x. Wie had dat gedacht?

Cyber dreiging en saas gebruik grootste zorg

Het IT landschap is flink verandert in 15 jaar tijd. Van traditionele break-fix naar MSP heeft z'n langste tijd gehad. Nu staat we voor weer hele andere uitdagingen. Hoe houden we de hyperscalers buiten de deur, managen we de hybride ICT infrastructuur van de moderne MSP en zorgen we dat de data van jullie klanten beschermd blijft. Naast de nogal lelijke supply chain hacks van alle MSP centrische vendoren, wordt het ene na het andere bedrijf gehackt door commerciële malafide bedrijven. Ondernemers kunnen in ruil voor crypto, wat in 2006 onbekend terrein was, vrolijk miljoenen digitaal geld overdragen naar onbekende oorden. Maar hoe gaan we dat dan tegen? 

SAAS MANAGEMENT HET NIEUWE GOUD? 

Met de wildgroei van SaaS-applicaties, met name versneld door COVID, neemt de kans op cybersecurity lekken alleen maar toe. Je hebt nu steeds meer kleine zakelijke gebruikers die SaaS-gebaseerde applicaties gebruiken, meestal vanaf persoonlijke apparaten [en in] veel gevallen van onveilige netwerken, wat veiligheidslekken creëert. MSP's die de SaaS-omgevingen van hun klanten proactief beheren, creëren nieuwe inkomsten voor zichzelf, aanzienlijke besparingen, verbeterde beveiliging en compliance, minder operationele verspilling en hogere productiviteitsniveaus voor hun klanten.

Mijn onderbuik gevoel zegt dat deze opportunity net zo groot is als de begin dagen van de MSP revolutie. Maar nu op het gebied van SaaS. Ook hier moeten we van een reactieve naar een proactieve houding bewegen om zo mee te liften tijdens deze "great migration to the cloud".

Doe jij ook (weer) mee?

Zoals je van Portland gewend bent, staan wij nu ook weer vooraan. Wij hebben wederom ons huiswerk gedaan en introduceren binnenkort een nieuwe MSP vendor. Wij nemen jou graag meer in deze nieuwe (r)evolutie. Samen nieuwe inkomsten genereren en tegelijkertijd de MKB/KMO'ers een veiligere werkplek bieden. Ik ben super enthousiast. Doe jij ook (weer) mee? Alvast meer weten? Plan dan via onderstaande knop een afspraak in mijn agenda.

George van Brugge

Helpdesk 101: servicetickets en activiteiten gebruiken om efficiënter te werken