Wat is het verschil tussen een firewall en een VPN?

Beide zijn essentieel voor netwerkbeveiliging.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van een firewall. Je hebt misschien wel eens gehoord van een VPN. Maar wat is het verschil?

Aangezien we in een tijd leven waarin de meeste mensen zich zeer bewust zijn van bacteriën en wat ze aanraken, is de gemakkelijkste manier om het verschil tussen een firewall en een VPN uit te leggen misschien als volgt:

Zie een firewall als een rubberen handschoen. Het blokkeert de slechte dingen, zodat ze je niet bereiken. (Maar het doet ook meer dan dat).

Een VPN lijkt meer op een onzichtbare mantel. Het zorgt dat de slechteriken je locatie en activiteiten niet weten. Helaas kan het geen virussen blokkeren, dus het is altijd goed om een ​​VPN te koppelen aan een firewall (en antivirussoftware).

Bedrijven gebruiken meestal VPN's om werknemers veilig toegang te geven tot externe servers vanaf locaties buiten het kantoor, terwijl particulieren VPN's gebruiken wanneer ze op internet surfen in hun coffeeshop naar keuze. Firewalls worden door zowel thuis- als bedrijfsnetwerken gebruikt om computers en apparaten te beschermen.

Wat is een VPN?

Een Virtual Private Network (VPN) verbergt je IP-adres, de reeks cijfers die je apparaat identificeert. Het werkt door jouw netwerkverbinding via een externe server te routeren, waardoor je wordt beschermd tegen degenen die je locatie en andere waardevolle gegevens proberen te vinden. Een VPN is essentieel wanneer je openbare wifi gebruikt of op afstand werkt, omdat het jouw verkeer versleutelt en je informatie beschermt terwijl het onderweg is. Het is als een privélijn om vanaf elke locatie rechtstreeks toegang te krijgen tot een bedrijfsserver of een beveiligd netwerk.

Wanneer je een VPN gebruikt, hebben je internetprovider, overheidswebsites en de websites die je vaak bezoekt geen manier om jouw ware locatie te kennen. Als je echt om je browseprivacy en gegevensbeveiliging geeft, is een VPN de beste keuze.

Het nadeel is dat, zoals eerder vermeld, een VPN je computer niet kan beschermen tegen virussen. Je kunt geen beveiligingsregels instellen voor VPN's. Om virussen te controleren en te wissen, heb je antivirussoftware nodig. Om te voorkomen dat virussen je netwerk binnendringen en dat gegevens worden gestolen, heb je een firewall nodig.

Wat zijn firewalls?

Een firewall houdt inkomend en uitgaand verkeer op je netwerk in de gaten. Firewalls blokkeren aanvallen automatisch en stellen je in staat om beveiligingsvoorkeuren in te stellen voor wat jij in jouw netwerk of computer binnenlaat. Als je geen firewall programmeert om een ​​bepaald soort site, inhoud of verkeer te blokkeren, zal dit niet gebeuren, zelfs als die site inhoud heeft die je systeem zou kunnen schaden.

Er zijn twee soorten firewalls:

1. Hardware- of netwerkfirewalls

Hardwarefirewalls zijn fysieke apparaten die tussen je computer en internet worden geplaatst. Hun nadeel is dat het afzonderlijke apparaten zijn die vaak professionele ondersteuning nodig hebben voor configuratie en onderhoud.

2. Software-firewalls

Softwarefirewalls kunnen de internettoegang en het gedrag van programma's op je computer controleren. De meeste computerbesturingssystemen (OS's) bevatten een standaard ingebouwde softwarefirewallfunctie, maar firewallsoftware is ook afzonderlijk verkrijgbaar bij computerwinkels en vertrouwde online verkopers.

Welke moet je gebruiken?

Het antwoord is: allebei! Stel een firewall samen met een VPN. Een VPN verbergt je online activiteiten en stelt je in staat om veilig gegevens over te dragen zonder je verbinding te vertragen, zelfs op openbare wifi, maar op zichzelf kan het jouw apparaat niet beschermen tegen gedownloade virussen of spyware. Als je op een slechte link op een kwaadaardige site klikt, ben je mogelijk nog steeds kwetsbaar. Een firewall laat je dit weten voordat je mogelijk schadelijke sites bezoekt.

Het installeren van een efficiënte en sterke firewall rond je netwerk is essentieel. Het is een geweldige manier om je systeem te beveiligen tegen invasie en gegevensdiefstal.

Wil je meer weten over firewalls, VPN's of security? Portland geeft je graag advies over welke oplossingen het best bij jou passen. Of je niet een groot of klein bedrijf bent, we vinden iets voor jou! Plan een afspraak op onze MSP Support pagina of via onderstaande knop, voor een adviesgesprek op maat.

Delen

Lees hier het originele artikel van Avast.
Hoe biedt je een cybersecurity-risicobeoordeling aan je klanten aan?