Hoe biedt je een cybersecurity-risicobeoordeling aan je klanten aan?

Cybersecuritybedreigingen bestaan in alle soorten en maten. Een onschuldig ogende e-mail van een vertrouwde collega kan schadelijke virussen en andere malware, als ransomware, introduceren, of leiden tot een phishing-poging die de informatie van een organisatie in gevaar brengt. Het klikken op een slechte link kan hetzelfde doen.

En het zijn niet alleen grote merknamen die gevaar lopen; kleine tot middelgrote bedrijven (MKB's) zijn ook het doelwit van cyberaanvallen. Het is dus geen verrassing dat veel MKB-bedrijven cyberbeveiliging in hun hoofd hebben. Uit het ConnectWise State of SMB Cybersecurity-onderzoek van 2021 bleek zelfs dat 79% van de respondenten zich zorgen maakte over het meemaken van een cyberaanval binnen de komende 6 maanden.

Hoewel MKB's zichzelf misschien willen beschermen, worden ze maar al te vaak geconfronteerd met uitdagingen bij het vinden van middelen voor een sterk cyberbeveiligingsprogramma, zoals:

  • Gebrek aan interne cyberbeveiligingservaring

  • Niet genoeg (of geen) IT-professionals in huis hebben

  • Budgetbeperkingen rond de aanschaf van cyberbeveiligingsoplossingen

Dit is waar managed service providers (MSP's) een enorme hulp kunnen zijn. MSP's hebben de IT-infrastructuur, het personeel, toegang tot expertise en branchekennis om het MKB te helpen met hun IT- en cyberbeveiligingsbehoeften. Door een MSP in te schakelen om te helpen met IT en cyberbeveiliging, kunnen MKB-bedrijven betaalbaar stappen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen bedreigingen.

Een van de beste manieren voor een MSP om met een bestaande of nieuwe MKB-klant over dit onderwerp in gesprek te gaan, is met een cyberbeveiligings-risicobeoordeling. In feite is het begrijpen van risico's de basis van elk goed cyberbeveiligingsprogramma. Een risicobeoordeling kan kwetsbaarheden en kansen blootleggen voor jouw MSP-bedrijf om nieuwe diensten en ondersteuning te bieden.

Het is echter een kunst om een ​​cyberbeveiligingsbeoordeling te maken, met een juiste en verkeerde manier om risico's en volgende stappen te positioneren. Daarom bespreken we hier enkele kernkenmerken van een goede beoordeling.

Ken eerst je eigen risico

Voordat we ingaan op hoe MSP's klanten kunnen helpen, moeten we ons afvragen: is jouw eigen huis beveiligd?

Voordat een MSP over cyberbeveiligingsondersteuning kan praten met zijn klanten, moeten ze zorgen dat hun eigen bedrijf op de goede weg is. Net als elk ander bedrijf kunnen MSP's het doelwit zijn van cyberbeveiligingsbedreigingen. Zorg ervoor dat jouw eigen bedrijf over de juiste tools en processen beschikt om je gegevens en IT-systemen te beschermen.

Een handige plek om te beginnen is deze MKB Cybersecurity Checklist. Met meer dan 30 belangrijke elementen voor cyberbeveiliging kan deze checklist jouw MSP helpen zich te oriënteren. Om nog een stap verder te gaan, kan je overwegen risicobeoordelingstools te gebruiken om je MSP te beoordelen (neem contact met ons op voor meer informatie hierover). 

Met een goed begrip van de risico's van je eigen bedrijf, ben je beter voorbereid om  je bedrijf te beveiligen, service aan klanten te verlenen en klanten te helpen bij het aanpakken van hun eigen cyberbeveiligings-risicobeoordelingen. 

Sla de angsttactieken over

Wanneer je een cyberbeveiligings-risicobeoordeling voor klanten uitvoert, moet dit rapport worden gebaseerd op feiten. Gebruik duidelijke, directe taal. En vermijd altijd angst, onzekerheid en twijfel.

Cybersecurity-bedreigingen zijn tegenwoordig een realiteit van zakendoen. Het is al eng genoeg om te denken aan een cyberbeveiligingsincident dat gevolgen heeft voor je bedrijf. Door een eng verhaal voor klanten te verzinnen, wordt het rapport minder geloofwaardig en uiteindelijk is de samenwerking gebaseerd op angst in plaats van op strategische, nuchtere samenwerking.

Richt het rapport in plaats daarvan op het helpen van klanten om hun risico te kennen - en wat ze hieraan kunnen doen. Voeg proactieve stappen toe die klanten niet eerst hoeven te ontcijferen om hun beveiliging te verbeteren.

bepaal de beveiligingsprioriteiten

Om duidelijk te zijn met je klant, moet je hun unieke risico's, risicotolerantie en prioriteiten voor beveiligingen, begrijpen. Verschillende industrieën staan ​​voor verschillende uitdagingen.

Zorgorganisaties zijn vaak het doelwit van cyberaanvallen en kunnen daarom een ​​heel specifiek risicoprofiel hebben in tegenstelling tot andere klanten, zoals een keten van lokale bakkerijen of een klein advocatenkantoor.

Zorg bij het maken van een risicobeoordeling dat je de meest urgente gebieden onderzoekt die nodig zijn om de klant te beveiligen. Denk met je klant mee over:

  • Welke beveiligingen onmiddellijk nodig zijn

  • Welke technologie gekocht moet worden voor de toekomst

Door eerst prioriteit te geven aan de belangrijkste beveiligingen, kan je je klanten helpen de grootste gaten in hun verdediging op korte termijn te dichten en strategisch te plannen voor de lange termijn.

Bied een duidelijk actieplan aan

Een goede manier om angst, onzekerheid en twijfel te vermijden, is door zeer duidelijke vervolgstappen op te nemen in het plan. Dit kan een gefaseerde aanpak omvatten, zoals fase 1, fase 2, fase 3, met advies over wat als eerste moet worden aangepakt.

Een actieplan kan aanbevelingen bevatten over:

  • Intern beleid rond privacy en gegevens

  • Bewustwordingstraining voor medewerkers

  • Technologie-investeringen zoals een virtueel particulier netwerk (VPN), beveiligde e-mailgateway (SEG) en andere tools (uiteraard met prioriteit, zoals hierboven vermeld)

  • Stappen om systemen te verharden

  • En meer

Jouw aanbevelingen zullen waarschijnlijk variëren, afhankelijk van de relatieve volwassenheid, het risicoprofiel en de kennis van je klant. Geef ze in elk geval duidelijke vervolgstappen over hoe ze kunnen verbeteren en hoe jouw MSP kan helpen.

Sterk beginnen met een risicoanalyse voor cyberbeveiliging

Een risicobeoordeling voor cyberbeveiliging is een goede manier om met klanten in contact te komen over beveiliging. Hoewel, zoals gezegd, veel MKB-bedrijven zich zorgen maken over cyberbeveiligingsrisico's, zijn veel van je klanten zich misschien niet volledig bewust van de gevaren voor hun bedrijf.

Door een risicobeoordeling uit te voeren en klanten op te leiden, heeft je MSP de mogelijkheid om meer diensten te verlenen, zoals:

  • Bedreigingsdetectie en reactie

  • Geautomatiseerd patchbeheer

  • Netwerkbewaking

  • Back-up en noodherstel

  • En meer

Om cybersecurity op een strategische manier aan te pakken, moeten organisaties eerst hun risico's begrijpen. Met een risicobeoordeling kunnen MSP's en hun klanten op één lijn komen, een plan maken en beginnen met het versterken van de beveiliging.

Wil je meer weten over het geven van een risicoanalyse voor cyberbeveiliging? Of jouw eigen cyberbeveiliging analyseren? We helpen je graag verder. Plan via onderstaande knop een gesprek met één van onze adviseurs om jouw cyber security onder de loep te nemen.

Delen

Lees hier het originele artikel van ConnectWise.
Jouw vragen over Microsoft 365-kwetsbaarheden beantwoord