Het belang van detectie voor een cyberveilige IT-omgeving

Als IT-dienstverlener weet je als geen ander hoe belangrijk het is om de IT-omgeving van je klanten veilig te houden. Maar hoe zorg je dat je snel beveiligingsincidenten detecteert en het juiste bewijs verzamelt? In deze blog geeft George van Brugge, oprichter en eigenaar van Portland, je handvatten voor snelle detectie.

Anomalie- en gebeurtenisdetectie

Het snel detecteren van beveiligingsincidenten begint bij het monitoren van de IT-omgeving op afwijkend gedrag of ongebruikelijke gebeurtenissen. Door op afwijkende patronen te letten, kun je snel reageren op bedreigingen en zorgen dat aanvallers niet onopgemerkt maanden in jouw omgeving rondsnuffelen. Zo werd mid 2022 bekend dat Noord-Koreaanse cyberspionnen maandenlang in computersystemen van een Nederlands defensiebedrijf hebben kunnen rondbanjeren, op zoek naar militaire kennis.

Continu bewaking van de beveiliging

Een ander belangrijk aspect van de detectiepijler is het continu monitoren van de beveiliging. Dat moet 24/7 gebeuren, zodat je eventuele beveiligingsproblemen direct opmerkt en kunt oplossen, ook buiten reguliere werktijden. Cybercriminelen slapen niet, dus zorg dat je altijd alert bent.

Zorg voor structuur

Het opsporen van beveiligingsproblemen vergt een gestructureerde aanpak. Het is belangrijk om het juiste proces in te richten voor het detecteren van beveiligingsproblemen, zodat een organisatie efficiënt en effectief kan reageren op cyberdreigingen.

monitoring en beheer op afstand

Het gebruik van tools voor monitoring en beheer op afstand (RMM) kan je enorm veel voordelen bieden. Het helpt je omgevingen preventief te monitoren. Zo kun je betere en betrouwbare service leveren.

Zorg voor voldoende loginformatie

Logbestanden zijn cruciaal bij het detecteren en oplossen van cyberincidenten. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke logbestanden je nodig hebt en hoelang je deze wil bewaren. Daarnaast is het essentieel dat je notificaties ontvangt bij dreigingen en dat de logbestanden opgeslagen worden in een apart netwerksegment, zodat ze intact blijven bij een cyberaanval.

AAN DE SLAG MET JE CYBERSECURITY STACK

Als MSP is 2023 hét jaar waarin je aan de slag moet met je cybersecurity stack. Doe je het niet, dan gaat een ander er met jouw klanten vandoor. Daarom helpen we je met een securitygids voor de moderne MSP om volgens de vijf pijlers van NIST CSF 2.0 of volgens de basismaatregelen van het NCSC een top security partner voor mkb-bedrijven te worden.

Met deze whitepaper helpen we je om jouw cybersecuritystrategie aan te pakken. We vertellen je alles over de nieuwe NIS2 cybersecuritywetgeving, de vijf pijlers van het cybersecurityframework van NIST en de basismaatregelen voor cybersecurity van het NCSC.

Download 'de securitygids voor de moderne MSP'

in Blog
Bescherm je IT-omgeving in 5 stappen