Een kwart eeuw Portland

What a great journey

Mei 1998, ik was net geen dertig. Vol ambitie begon ik aan mijn eerste onderneming. Let wel, dit was het jaar dat Google het licht zag én de MSP industrie een jaar later zijn eerste stapjes zette met dank aan pioniers als Gavin Garbutt, Arnie Bellini en Gerald Blackie met de start van hun PSA en RMM tools als N-Able, ConnectWise en Kaseya. Ik heb het geluk gehad ze persoonlijk te leren kennen en met ze samen te werken.

portland als startup


Zoals iedere startup begon ik ook volslagen 'bootstrapped' in een Rotterdams kantoortje aan de Kipstraat, daar werden de eerste stappen in distributieland gezet.

Zoals iedere startup begon ik ook volslagen 'bootstrapped' in een Rotterdams kantoortje aan de Kipstraat, daar werden de eerste stappen in distributieland gezet. Een oud vervallen pand waar het met regelmaat net zo hard binnen regende als buiten. We gingen de markt op met producten als Ghost, MDaemon, WinGate, FTPServU. Allemaal alternatieven voor de grote merken. Dat was het plan. De eerste miljoen omzet volgde snel.

de evolutie van msp

Al snel na de start van Portland werd duidelijk dat IT ondernemers beter over konden stappen van het ouderwetse break-fix model naar het MSP model. En dat is geen sinecure. Daar heb je o.a. goede technologie voor nodig. En dat is nou net waar wij heel goed in zijn, althans, in het spotten én het introduceren van producten in een vroeg stadium. Daar zit ook mijn passie. 

En laten we wel zijn, de meeste MSP centrische merken hebben wij vanaf het prille begin in onze handen gehad. Vooral de lunches en diners, vaak met de founders, hebben stapels mooie herinneringen, vriendschappen en anekdotes opgeleverd. Denk aan Acronis, GFIMax, IASO, Kaseya, Datto, Autotask, ConnectWise en nog vele andere. 

Het was overigens nooit onze keuze afscheid van ze te nemen. Veelal door hongerige Venture Capitalists veranderde de dynamiek en vaak ook de sales modellen. De MSP werd de dupe, inclusief de hele leveringsketen. Die tijd lijkt nu voorbij. Nu komen de vendoren met tientallen tegelijkertijd op ons af..

UIT DE OUDE DOOS

Over anekdotes gesproken. In deze email op 9 januari 2006 van mij aan Gerald Blackie, destijds mede oprichter en CEO van Kaseya, waren we net een jaar bezig met het promoten van zijn 'Worldwide IT Services Organisations Program' waar Portland zich bij had aangesloten als eerste distributeur in Europa. Al snel draaide het MSP avontuur op volle toeren. Portland was erbij.

VAN HELPDESK MEDEWERKER NAAR SERIAL ENTREPRENEUR

Tien jaar na de start van Portland wilde ik iets anders, Kaseya vroeg mij Europa op te zetten voor ze. Fantastisch avontuur. De reis van 50 naar 500 FTE en van 10 naar 100 miljoen meegemaakt. Zeven jaar later werd Kaseya verkocht en werd het tijd voor een derde avontuur: FirmTel zag het licht in 2011. Tegelijkertijd werd ik actief als angel investor bij o.a. Startupbootcamp waar nog steeds prachtige bedrijven tussen zitten. 

In 2017 kwam ik terug bij Portland. Ik werd weer 100% eigenaar in een lastige tijd. De industrie was sinds 2012 vooral gefocust op het tussenuit snijden van de tussenhandel waar mogelijk, dus ook wij raakten merken kwijt en het bedrijf moest zich aanpassen aan de snel veranderende markt. 

Grijze haren, een leesbril, paar kilo's extra en drie puberende kinderen van een fantastische vrouw verder, kan ik alleen maar terugkijken op een heel mooi avontuur. Ik zou de reis zo weer over doen. Iets van niets naar je eerste miljoen omzet brengen is al lastig genoeg. Laat staan van 10 naar 100 miljoen. Van alleen in Nederland producten verkopen naar een situatie waar je ineens door heel europa reist en met grote regelmaat naar de USA vliegt. Van helpdesk medewerker naar serial entrepreneur en angle investor.. 

KLaar voor de vierde ronde

We hebben er met Portland nog nooit zo goed voor gestaan. Een waanzinnig enthousiast team dat dag in dag uit MSP's adviseert met de keuze voor de juiste business en- of cybersecurity tools. Natuurlijk de beste software en cloud producten in de markt verkrijgbaar ;-)

Mij is intussen duidelijk dat na 10 jaar disintermediatie van het IT kanaal tussen 2012 en 2022, Value Add Distributors als Portland weer hot zijn. Zo ook de MSP bedrijven. Zeker door de ogen van M&A partijen. De investeerders buitelen nog net niet over elkaar heen. Ook wat het aanbod betreft. Wij hebben de laatste 14 maanden alleen al 181 fabrikanten aan de digitale voordeur gehad, waarvan wij er 177 hebben afgewezen. Daarom maken wij een pre-selectie voor onze klanten. Wel zo makkelijk voor MSP's.

We gaan dus weer een nieuw tijdperk in, we hebben wel vaker gezien dat deze industrie bewegingen zomaar 10 jaar duren. Voor ons en onze achterban goed nieuws als je het mij vraagt. De MSP industrie staat tenslotte aan de vooravond van een belangrijk nieuw decennium, dat van cybersecurity. De meeste MSP's beschikken over RMM en- of PSA maar nog lang niet alle MSP's beschikken over de juiste cyber tech stack.

Het is in ieder geval een duidelijk signaal dat deze industrie in zijn korte 20 jaar bestaan nog 'alive and kicking' is én hard groeit, naar een kleine 700 miljard omzet wereldwijd in 2030. . 

loyaliteit loont

Ik wil vanaf deze plek mijn medewerkers, onze klanten de MSP's en vendoren bedanken voor hun loyaliteit. Wij gaan dat belonen door jullie mee 'op reis' te nemen naar onafhankelijk advies en natuurlijk mooie events. 

Ons mantra jullie efficiënter, productiever en winstgevender te maken is onze top prioriteit. Mij bellen kan altijd. Dan stel ik je voor aan een van onze toppers voor een vrijblijvend advies gesprek. Altijd persoonlijk, transparant en vendor agnostisch. Een ware trusted advisor. Al 25 jaar.

Op 16 juni a.s. vieren wij ons zilveren jubileum met onze meest trouwe klanten op het Circuit van Zandvoort bij ons om de hoek. Wellicht zie ik je daar.

Hartelijke groet,
George van Brugge | Founder
+31(0)202144501 (direct) in Blog
Het belang van detectie voor een cyberveilige IT-omgeving