Staat van de MSP-industrie: wat gebeurde er in 2021?

De afgelopen jaren zijn zeer interessant geweest voor MSP's. Daarom is het waardevol om wat tijd te nemen om te stoppen, na te denken en te bespreken waar we (als bedrijf) zijn geweest en waar we naartoe gaan.

Dit stuk is geschreven door Andy Syrewicze, een IT pro gespecialiseerd in infrastructuur, cloud en de Microsoft 365 suite. Hij heeft een uniek standpunt dankzij zijn 20 jaren ervaring in de MSP-industrie, ofwel als klant, een MSP-softwarepartner of als MSP zelf. Veel van zijn gedachten in dit stuk komen voort uit de ervaring en de contacten die hij in de loop der jaren heeft gelegd.

Huidige staat van de industrie

Hoe ziet de IT-industrie eruit wanneer je de data analyseert en hoe helpt die informatie ons voor te bereiden op 2022? Volgens een artikel van Gartner uit oktober, lijkt de prognose voor de IT Services-industire gezond te blijven en vol kansen te zitten voor ondernemende en flexibele MSP's.

Enkele belangrijke gegevens uit het rapport:

 • De totale prognose van de IT-uitgaven zal naar verwachting met 5,5% groeien in 2022 tot in totaal bijna 4,5 biljoen USD

 • Enterprise Software-ontwikkeling heeft met 11,5% het grootste deel van die stijging.

 • Voor IT-services wordt de op één na grootste stijging voorspeld, een groei van 8,6%

 • De totale voorspelde uitgaven aan IT-services in 2022 bedragen 1,3 biljoen USD

 • De uitgaven voor datacentersystemen stijgen met 5,8%

 • Uitgaven aan apparaten zullen naar verwachting met 2,3% stijgen

 • En tot slot wordt voorspeld dat we een stijging van 2,1% zullen zien in de uitgaven voor communicatiediensten

Het belang van professionele IT-services neemt toe en vertoont geen tekenen van vertraging. MSP's zijn uniek gepositioneerd om mee te groeien, dankzij hun brede scala aan aangeboden diensten, variërend van ondersteuning, eindpuntbeheer, cloudservices, productiviteits- en procesverbetering en meer. Hoe kunnen MSP's navigeren door het huidige ecosysteem en hoe maken ze gebruik van de groeiende markt?

Dit jaarverslag van Channel Futures geeft een overzicht van de MSP's op de MSP 501-lijst van Channel Future. Een aantal hoogtepunten uit dit rapport zijn:

 • 99% van de MSP's in de MSP 501 bieden managed security als een belangrijk oplossingsgebied

 • 7 van de 10 belangrijkste groeigebieden zijn security gerelateerd (focus op bijvoorbeeld eindpunten, netwerkbeveiliging, training van eindgebruikers, SIEM, phishing)

 • 97% van de MSP's verklaarde dat ze multi-factor authenticatie (MFA) gebruiken om hun eigen omgevingen te beschermen

 • De beste inkomstengenererende oplossingen onder MSP's in de MSP 501 omvatten helpdesk (69%), managed security (58%), BDR (43%) en RMM (32%)

 • 18% van de ondervraagde MSP's heeft een of meer acquisities gedaan

Het is geen verrassing dat beveiligingsdiensten tegenwoordig een enorm onderdeel zijn van de MSP-game. Het is duidelijk dat wanneer je nog geen managed security aanbiedt in jouw oplossingenstack, dit het moment is om te beginnen. Verder heeft Hornetsecurity afgelopen jaar verschillende enquêtes gehouden gericht op eindklanten. Uit deze enquêtes is veel interessante informatie gekomen met betrekking tot beveiligingsproblemen.

Een aantal interessante bevindingen worden hieronder gedeeld. Te beginnen met ransomware en het feit dat minstens 1 op de 5 van de ondervraagde organisaties ten prooi viel aan ransomware.

Vergelijk dat met het feit dat bijna 10% van de organisaties werd gedwongen het losgeld te betalen.

In termen van doelgroepen voor cybercriminelen, werd ontdekt dat geen enkele organisatie "veilig" was voor ransomware-bedreigingen. Bedrijven in alle soorten en maten zijn een doelwit en worden actief uitgebuit door ransomware-aanvallen.

Het is geen verrassing dat phishing een van de belangrijkste dreigingsactoren is, en MSP's weten dit. Veel MSP's in het Channel Futures MSP 501-rapport noemden phishing-bescherming als een van hun belangrijkste groeigebieden in het afgelopen jaar. Echter blijkt uit een van Hornetsecurity haar enquêtes dat lang niet alle MSP's hierin voldoen. Uit de e-mailbeveiligingsenquête bleek dat 62% van alle gemelde inbreuken het gevolg waren van door gebruikers gehackte wachtwoorden of een succesvolle phishing-aanval.

1/3e van de bedrijven schakelen MFA NIET voor alle gebruikers in

Conclusie

Wat betekent al deze data voor jou als MSP? Als je de eerste twee bronnen over de huidige staat van de MSP-ruimte vergelijkt met onze onderzoeksresultaten over ransomware en e-mailbeveiliging, vallen er een paar dingen op.

 • Er zijn en blijven de komende jaren veel kansen in de beheerde beveiligingsruimte.

 • Veel organisaties hebben moeite om zelfs de meest elementaire beveiligingsservices in hun omgevingen te implementeren.

 • 7 van de top 10 groeigebieden voor MSP's op de MSP 501-lijst security gerelateerd waren, waaronder bescherming tegen ransomware en phishing.

Kortom, investeer in beveiligingsdiensten voor je klanten als je komend jaar groei wilt garanderen.

Welke uitdagingen en zorgen brachten ons hier?

Het voelt nu als geschiedenis, maar feit is dat de snelle adoptie van hybride en op afstand werken tijdens de begindagen van de COVID 19-pandemie in 2020 enkele onbedoelde bijwerkingen veroorzaakte. Bedreigingsactoren maakten van de gelegenheid gebruik om steeds grotere aanvallen op clouddiensten te plegen. Dit omvatte zaken variërend van Microsoft 365 gericht op ransomware tot grote aanvallen in de supply chain-stijl, zoals we zagen met de Solarwinds-hack begin 2021.

In de MSP DOJO van Altaro werden verschillende van deze onderwerpen en hacks uitgebreid behandeld. De hack die waarschijnlijk de meeste impact had op sommige MSP's, was de supply chain-hack van Solarwinds. Beide video's die hierover zijn gemaakt vind je hieronder terug.

Hier is de eerste video in de serie kort nadat de hack werd onthuld:

 
 

Een paar maanden later nog een video nadat de schade duidelijker was:

 
 

Door al deze factoren, alle berichtgeving in het nieuws en de financiële schade die het afgelopen jaar als gevolg daarvan is ontstaan, is beveiliging voor veel organisaties eindelijk een prioriteit geworden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat veel interne IT-afdelingen onderbemand en onvoldoende opgeleid zijn om deze uitdaging aan te gaan, wat een ander belangrijk punt is dat ons heeft gebracht waar we nu zijn met de toegenomen vraag en MSSP-services.

Beveiliging is sinds de afgelopen jaren voor de meeste MSP's zeker top of mind geworden. Dat is echter niet de enige uitdaging waar MSP's de afgelopen 12 maanden mee te maken hebben gehad. Andere uitdagingen die zich dit jaar voor veel MSP's hebben voorgedaan, zijn:

 • Moeten leren lesgeven en leren hoe processen te optimaliseren voor verschillende soorten eindklanten vanwege de toegenomen acceptatie van cloudservices zoals Microsoft 365

 • Hele teams moeten bijscholen terwijl nieuwe oplossingen worden uitgerold om hybride scenario's en scenario's voor werken op afstand mogelijk te maken

 • Na massale acceptatie van leverancierspecifieke tech stacks, je zorgen moeten maken over het risico van leveranciersconcentratie voor jezelf en/of jouw eindklanten

 • Uitdagingen met het vinden van nieuw personeel

 • Wijzigingen in licentiekosten voor Microsoft 365-services

Dus ja... je weet dat er uitdagingen zijn. Je hebt er waarschijnlijk zelf een aantal meegemaakt. Uw volgende vraag is echter waarschijnlijk: wat doen we eraan door ons voor te bereiden op het komende jaar?

Hoe kunnen MSP's zich voorbereiden op 2022?

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om niet alleen jouw MSP te positioneren voor maximale groei in de komende 12 maanden, maar ook om je te helpen omgaan met veel van de uitdagingen die zojuist zijn besproken. Alle onderstaande suggesties zijn bedoeld om jou te positioneren om aanvullende diensten te verlenen, of om een ​​pijnpunt op te heffen waardoor je niet optimaal functioneert:

 • Investeer in Managed Security-services voor je klanten – Dit omvat verschillende componenten. Onderzoek vertrouwde beveiligingsoplossingen om toe te voegen aan jouw Managed Security-stack. Naast de productkeuze, moet je je team ook trainen, je kostprijsberekening én marketing herinrichten. Zodra je dit doet ben je goed gepositioneerd om te voldoen aan de MSP-behoeften die eerder in het artikel is besproken.

 • Train de trainer - Met de toegenomen acceptatie van Microsoft 365 bevinden veel MSP's zich op een plek waar ze moeten kunnen laten zien hoe de verschillende services in M365 het bestaande proces kunnen verbeteren en digitale transformatie kunnen creëren. Je MOET iemand in je team hebben die niet alleen anderen kan leren hoe ze M365 ten volle kunnen gebruiken, maar die persoon moet ook in staat zijn om bedrijfsprocessen uit meerdere verticale branches te begrijpen. Als iemand deze rol vervult, zorg je dat elke klant alle mogelijke M365-services benut, waardoor zowel de klanttevredenheid als jouw bedrijfsresultaten toenemen!

 • Investeer in je team – De branche veranderd steeds sneller. Vergeet daarom niet je team te allen tijde op de een of andere manier/vorm te trainen. Onthoud dat jij de expert bent voor je klanten en dat je ze een slechte dienst bewijst als je niet de juiste oplossing voor het juiste probleem biedt. Investeren in je team helpt je daarom niet alleen om “de expert” te blijven, het vergroot ook het klantvertrouwen.

 • Leer meer over het risico van leveranciersconcentratie- Leveranciersconcentratierisico is het concept dat te veel vertrouwen op één leverancier voor de meeste (zo niet alle) technologiebehoeften een onaanvaardbaar risico voor het bedrijf kan vormen. Al die cloudservices zijn geweldig totdat er iets gebeurd met die leverancier, wellicht voor een paar uur, maar misschien wel een hele dag... Dit blijft altijd iets waar je rekening mee moet houden. Voer de risicobeoordeling uit en bespreek het goed.

 • Krijg hulp bij acquisitie - Het vinden van personeel is een voortdurende uitdaging voor MSP's. MSP's zijn technologieprofessionals, geen specialisten op het gebied van talentacquisitie. Het proces van nieuw personeel aannemen zal intern meer tijd in beslag nemen dan je denkt, en dat is tijd die je zou kunnen besteden aan het najagen van leads en het factureren van bestaande klanten. Dat is waarom het verstandig kan zijn om dit proces uit te besteden en te wachten tot de kandidaten naar jou toe komen. Dat gezegd hebbende, het is en blijft nog een tijdje een werknemersmarkt. Wees flexibel met werken op afstand en salarisverzoeken. Investeer goed in nieuwe medewerkers en zij zullen goed voor jou en je klanten zorgen.

 • Maak plannen om de stijging van de M365-licentiekosten aan te pakken - Je hebt waarschijnlijk gehoord dat M365 binnenkort een behoorlijk forse prijsverhoging krijgt. Afgezien van de kosten, is het grote feit dat met een contract van 12 maanden de kosten van de licentie grotendeels hetzelfde blijven als voorheen. Het probleem hier is dat je eindklanten nog steeds die flexibiliteit van maand tot maand verwachten en daar moet jij rekening mee houden. Je moet een plan bedenken (en je hieraan houden). Het advies is neem zelf het risico niet, je wil niet 11 maanden lang aan M365-licenties vastzitten als een klant na 30 dagen vertrekt.

Als je deze zes belangrijke gebieden behandelt, zou je het komende jaar succes moeten hebben. Dat gezegd hebbende, houd jezelf hier niet aan vast. Evalueer altijd de markt, de risico's en de technologieën. Dingen veranderen snel en om succesvol te blijven in de MSP-ruimte moet je wendbaar blijven en snel schakelen als dat nodig is.

Wil je meer weten over hoe jij jouw bedrijf efficienter, productiever en winstgevender in kan richten in 2022? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of plan direct een adviesgesprek via onderstaande knop.

Delen

Lees hier het originele artikel van Altaro.
Roadmapping voor de moderne MSP