VIER TIPS VOOR EEN EFFICIËNT(ER) ONBOARDING-PROCES

Nu de economie weer aantrekt, hebben veel bedrijven te maken met nieuwe klanten. Zij betekenen voor managed service providers (msp’s) ook andere onboarding-processen, want er is sprake van nieuwe netwerken die geconfigureerd en beheerd moeten worden. Rocco van der Zwet, senior sales engineer bij AVG, geeft tips hoe onboarding-processen efficiënter kunnen.

Het is niet alleen het aantal onboarding-processen waardoor de implementatie van klantnetwerken veel tijd in beslag kan nemen. MSP’s moeten ook rekening houden met de verschillende behoeften en eisen van verschillende klanten. Is je klant een advocatenkantoor? Dan is het heel belangrijk dat de gegevens van cliënten op een veilige manier bewaard worden. Gaat het om een horecazaak? Dan is het misschien belangrijker dat de kassa te allen tijde werkt en de gasten beschikking hebben over een Wi-Fi-verbinding.

Ook heb je het als dienstverlener niet altijd in de hand welke hardware en software de klant gebruikt, terwijl de complexiteit van een implementatie hier deels wel vanaf hangt. Hoeveel stappen moet je doorlopen om een netwerk te configureren? Je kunt je voorstellen dat de kans dat je bij dertig stappen onderbroken of afgeleid wordt, exponentieel groter is dan bij vijf.

Hoe gedreven MSP’s ook zijn bij het implementeren van klantnetwerken, om zo efficiënt mogelijk met hun tijd om te gaan, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Daarom presenteert Van der Zwet vier tips voor een efficiënt(er) onboarding-proces.

1. Ken je klant

Als dienstverlener is dit eigenlijk een gegeven: om je cliënt überhaupt diensten te kunnen verlenen, moet je om te beginnen weten om wie het gaat. Weet wat hij doet. Weet in welke branche hij zich bevindt en wat zijn werk precies inhoudt. Als je weet hoe zij werken - en als je het echt goed wilt doen: hoe ze denken -, bespaar je jezelf een hoop zorgen.

2. Doe aan verwachtingsmanagement

Hoe beter je een klant kent, hoe beter je weet waar zijn behoeften liggen en dus welke diensten hij nodig heeft. Toch zie ik nog vaak dat dienstverleners hier moeite mee hebben. Wat bied ik nu precies aan, en wat niet? Om dit aan te pakken, doe je er goed aan je dienstverlening zo concreet mogelijk op papier te zetten. Een klant verwerkt op een dag al zoveel informatie, dat hij - bij wijze van spreken - in twee regels moet weten wat er staat. Anders haakt hij af, en de attention span wordt toch al steeds kleiner. Zie het als een menukaart: met een eenvoudig contract ziet de cliënt in een oogopslag wat hij precies krijgt en wat hij daarvoor betaalt. Dat bespaart hem tijd en moeite, en jou daardoor uiteindelijk ook.

3. Wees transparant

Met een eenvoudig contract weet de cliënt precies wat hij van zijn dienstverlener kan verwachten. Daarom is het ook zaak om de verantwoording zo transparant mogelijk te maken. Om het je hierbij zo makkelijk mogelijk te maken, is het advies om over alle verschillende klantnetwerken consistentie te creëren. Zo implementeer en beheer je verschillende netwerken op een zo homogeen mogelijke manier, waardoor de kans op fouten kleiner wordt. Een tool voor RMM (remote monitoring and management) kan hier ondersteuning bieden: hiermee beheer je meerdere netwerken binnen één platform. Bovendien geeft dit de mogelijkheid om rapportages te automatiseren en dat vermindert weer de kans op fouten.

4. Maak gebruik van RMM-tools

RMM-tools bevorderen de efficiëntie niet alleen doordat ze voorzien in automatische rapportages. Ze zijn ook eenvoudig in gebruik. Het woordje ‘remote’ betekent dat een MSP niet langer problemen alleen ‘on site’ kan oplossen, in het netwerk van een klant, maar ook vanuit zijn eigen kantoor - en dat voor alle netwerken die hij beheert. Dat zorgt niet alleen voor tijdsbesparing, maar ook voor een veel stabieler dienstverlening.

Ook maken RMM-tools dienstverlening een stuk veiliger. Vooral in de wereld van nu, waarin ransomware, phishingaanvallen en exploits aan de orde van de dag zijn. Nieuwe securitypatches zijn nog dezelfde dag te installeren. En dat is uiteindelijk waarvoor het advocatenkantoor of de horecazaak überhaupt een dienstverlener in de hand neemt: omdat ze zelf geen it-afdeling (willen) hebben. Als MSP ben je vakspecialist en moet je dit soort zaken dus ook proactief monitoren.

Door een RMM-tool te gebruiken, zijn klantnetwerken 24x7 te monitoren in plaats van eens in de zoveel tijd checken of alles in orde is. Dienstverlening is hierdoor niet langer periodiek, maar permanent. Bovendien hoeven msp’s niet meer voor elk probleem bij de klant langs te gaan. Hierdoor zijn er meer mensen beschikbaar voor klantcontact, omdat iedereen minder reistijd heeft. Dienstverlening wordt dan ook in kwaliteit een stuk hoger.

Geïnteresseerd in de business oplossingen van AVG? Neem contact met ons op.

Delen

2020: FOCUS IS EVERYTHING