Cybersecurity voor het MKB, weet jij hoe je jezelf kunt beschermen?

Kleine en middelgrote bedrijven zijn doelwit van cybercriminaliteit. Het klinkt misschien eng, maar het is de realiteit. Velen denken dat hun bedrijf niet interessant zal zijn en zien de cyberbeveiliging van het MKB over het hoofd, maar op de lange termijn ontdekken ze dat dit een vergissing is.

Niet alleen grote bedrijven en banken zijn slachtoffer van hackers. Steeds meer MKB'ers betreuren het dat ze niet meer moeite hebben gedaan om hun bescherming te verbeteren en meer back-ups te maken, en zo minder kwetsbaar zijn voor cybercriminelen. Hoe moet je de cybersecurity van een MKB-bedrijf inrichten?

Wees bewust dat je jezelf moet beschermen

Degenen die verantwoordelijk zijn voor het MKB zijn meestal gefocust op hun eigen bedrijf en daarom besteden ze vaak geen aandacht aan andere zaken zoals bescherming en cyberbeveiliging. Natuurlijk kan de verantwoordelijke niet overal zijn of alle problemen behandelen, maar het is interessant, en sterk aanbevolen, om een ​​verantwoordelijke te hebben die zich inzet voor de bescherming tegen cybercriminaliteit in het bedrijf, iemand wiens taak is om manieren te implementeren om het bedrijf te beschermen tegen gegevensverlies.

Een hacker wil veel informatie van een bedrijf vergaren, alles is interessant en zijn uiteindelijke doel is natuurlijk economisch. Beeld je in dat je wordt aangevallen door een van deze hackers en plotseling, zonder het te verwachten, verlies je klantgegevens, jouw verkoopgegevens, bestellingen, lopende projecten en zelfs economische of uitbreidingsgegevens die essentieel en fundamenteel zijn voor je bedrijf. Dit is misschien wel je ergste nachtmerrie.

Werkgevers en freelancers moeten zich bewust zijn dat dit soort problemen moeten worden overwogen en zichzelf beschermen. Hoewel het werktempo van een ondernemer in een MKB-bedrijf zwaar kan zijn, mag niet worden vergeten dat je het slachtoffer kunt worden van een cyberaanval en dan kan het te laat zijn.

Manieren om jezelf te beschermen

De gevaren van een cyberaanval bestaan, en het is het beste om jezelf te beschermen. Er zijn twee dingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  1. Enerzijds is het noodzakelijk om te voorkomen dat de aanval of de hacker toegang krijgt tot het bedrijf, dus het handigst is om hiervoor ontworpen cybersecurity-oplossingen toe te passen, zoals antivirus, firewall en natuurlijk manieren van handelen. Werknemers moeten zich bewust zijn van bedreigingen en moeten weten hoe ze in elke situatie moeten handelen. Ze mogen geen toegang krijgen tot websites die niet zijn geautoriseerd door de cyberbeveiligingsmanager van het bedrijf. Ze mogen geen programma's installeren die niet door het bedrijf zijn geverifieerd, of bepaalde e-mails openen en natuurlijk mogen ze niets onbekends uitvoeren, zelfs niet als het van een vriend komt of op sociale media staat. Er moeten procedures worden vastgesteld in het handelen van medewerkers om te voorkomen dat ze worden aangevallen.

  2. Maar wat als iets toch fout gaat? Omdat we allemaal weten dat deze dingen soms helaas gebeuren. Dan is het enige dat het bedrijf kan herstellen dat je waakzaam bent geweest en een back-up van het hele systeem, alle gegevens en zelfs van de servers te hebt gemaakt. Op deze manier kun je in korte tijd door gaan met het volledige herstel. Op die manier heeft de cyberaanval geen invloed op de bedrijfscontinuïteit of reputatie. Het is zelfs zeer belangrijk om periodieke back-ups te maken van alle gevoelige informatie van een MKB-bedrijf en, in het algemeen, van alle zakelijke en persoonlijke informatie. Dit type back-up moet niet alleen worden uitgevoerd van computers, maar van alle apparaten die als kwetsbaar worden beschouwd, zoals smartphones, tablets, laptops, servers etc.

Vormen van aanvallen en soorten bedreigingen

We hebben allemaal gehoord van WannaCry, Petya, Jigsaw, Kimcilware, Cerber, CryptoFortress, Maktub, Tox, etc. Maar dit zijn slechts enkele manieren om computers aan te vallen, ransomware is slechts een van de vormen van malware.

Malware omvat niet alleen ransomware (die informatie versleutelt en in ruil daarvoor losgeld vraagt), maar ook virussen, Trojaanse paarden, adware, spyware, wormen, phishing... De wereld van cybercriminelen is breed, en hun technieken ook, dus aarzel niet om jezelf te beschermen en zorg altijd voor een harde schijf of gegevensback-up, Windows-back-up en zelfs back-up van servers.

Hoe gebeuren deze ransomware-aanvallen? Het eerste dat gebeurt, is dat een van de computers van het bedrijf is geïnfecteerd. Nu zal de ransomware gewijd zijn aan het versleutelen van de informatie (het blokkeren en ontoegankelijk maken) en zich verspreiden naar andere computers van het bedrijf die zich in het netwerk bevinden. En zo verder, totdat alles besmet is. Hoe krijg je deze informatie nog terug? De aanvallers vragen geld in ruil voor een code waarmee alle informatie kan worden ontgrendeld.

Al deze aanvallen brengen een verlies van informatie, geheel of gedeeltelijk, en toegang tot het bedrijf met zich mee die zeker een grote impact op het bedrijf hebben. Lees hier meer over welke aanvallen wat voor soort antwoorden vereisen.

Redenen om alert te zijn

Het is belangrijker dan ooit om jezelf te beschermen en voorbereid te zijn op een aanval. Cybercriminelen zoeken informatie van zowel het bedrijf als de klanten. Als ze erin slagen, worden niet alleen jouw gegevens aangetast, maar ook die van je klanten. Houd altijd rekening met dat dit op elk moment kan gebeuren, je niet altijd voorbereid bent en dat je niet kort van tevoren kunt handelen om het te voorkomen. Blijf altijd waakzaam, beschermd en maak back-ups van alles wat je niet kwijt wilt raken en natuurlijk van alle vertrouwelijke informatie.

Je wordt altijd blootgesteld aan cybercriminaliteit, dus je moet voorbereid en voorzichtig zijn. Het is van groot belang dat medewerkers rekening houden met eenvoudige beveiligingsregels die het risico op een cyberaanval sterk verkleinen, zoals:

  • op je hoede zijn voor e-mails waarin om persoonlijke of vertrouwelijke informatie wordt gevraagd

  • af en toe wachtwoorden wijzigen en ze sterk, veilig en moeilijk te raden maken

  • nooit een apparaat gebruiken zonder antivirus

  • cyberbeveiligingsmanagers op de hoogte stellen als een verdachte waarschuwing wordt gedetecteerd

  • installeer geen programma's, games of applicaties niet geautoriseerd door het bedrijf

  • geen verbinding maken met externe apparaten, zoals mobiele telefoons, USB-sticks of andere apparaten die niet zijn geautoriseerd door het bedrijf

  • verstandig zijn en altijd nadenken over de gevolgen die sommige acties kunnen hebben voor het bedrijf en, uiteindelijk, voor het werk zelf.

Zorg voor geschikte back-up op de juiste plaats

Mensen zeggen altijd dat het het beste is om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, zo iets soortgelijks geldt voor back-ups. Je moet ze hebben wanneer ze nodig zijn, hoe recenter hoe beter, zodat je verloren werkdagen en verloren belangrijke projecten kunt voorkomen. Natuurlijk is de plaats van de back-up ook belangrijk, weg van de bron van de aanval. De juiste back-up, op het juiste moment én op de juiste plaats.

Wat moet beschermd worden en hoe? Het beste is om alles onder controle te hebben, vanuit één platform. Tegenwoordig zijn er veel uitgebreide beveiligingsoplossingen. Wil je meer informatie over welke oplossing bij jou past? Neem dan contact met ons op!

Waar bewaar je de back-up? Het wordt aanbevolen om meerdere back-ups te hebben en natuurlijk op verschillende plaatsen. Als zich een incident of aanval voordoet, wordt deze back-up niet aangetast. Een van de opties die veel gebruikers tegenwoordig kiezen, is cloudback-up, waarmee je vanaf verschillende plaatsen toegang hebt. Een andere plaats om de back-up op te slaan is een externe schijf die is losgekoppeld van het netwerk, zodat je niet de gevolgen ondervindt van een cyberaanval als deze zich voordoet. Op zoek naar een nog veiligere manier? Wellicht dat decentralized iets voor jou is? Maak een afspraak met een van onze adviseurs voor meer informatie hierover.

ontdubbeling

Back-up deduplicatie is een techniek die veel voordelen biedt en wordt daarom steeds meer toegepast in bedrijven, maar ook door particulieren. Dankzij de vooruitgang in software is het mogelijk om back-ups te maken zonder de prestaties van computers of de manier waarop werknemers werken te beïnvloeden, aangezien deze op een geplande basis kunnen worden gedaan, waarbij gegevensredundantie wordt vermeden, en op een achtergrond.

Back-up, cyber security en data protectie zijn belangrijke onderwerpen in het managen van jouw bedrijf én je klanten. Wil je hier meer over weten of een keer sparren over de beste aanpak? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier of plan een afspraak via onderstaande knop.

Delen

Lees hier het originele artikel van Acronis.
Bescherm je netwerk tegen een toekomstige aanval