Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Mathijs Theunissen
4 april, 2017

Zo maak je een datarecoveryplan

Vraag is niet óf, maar wannéér je data gaat verliezen

Er zijn tal van redenen te noemen waarom dataherstel op een bepaald moment nodig is. Vaak is er een menselijke fout in het spel, soms laat de techniek het afweten en een enkele keer is een bestand onvindbaar. Ofwel, een recoveryplan is geen overbodige luxe.


Datarecovery is het proces waarmee je data herstelt, die om wat voor reden dan ook weg zijn. Dat kan gaan om een klein bestand, maar net zo goed om een complete database. Datarecovery is om te beginnen alleen mogelijk als je beschikt over een goede back-up. Zonder back-up is het eigenlijk altijd over en uit. Soms lukt het een gespecialiseerd bedrijf om een kapotte schijf nog enigszins te herstellen, maar dat risico moet je niet nemen.

 

Data-recovery
Wanneer is datarecovery nodig?

Het is niet altijd glashelder of je data echt kwijt bent of dat er iets anders aan de hand is. Je kunt immers ook te maken hebben met een hardware-storing, software-bug, tekort aan geheugen of beperkte opslag.

Er zijn twee scenario’s mogelijk:


Het systeem start weer op na een crash, maar je applicaties blijven crashen. Je kunt dan de logs bekijken of je monitoringtools raadplegen, maar daar moet wel tijd voor zijn. Probeer eerst de oorzaak te vinden, zoals een recente patch of corrupte data.


De systemen werken weer na een crash, maar je krijgt meldingen van corrupte data. Doordat je systeem in de lucht is, kun je beter kijken wat er precies mis is. Vaak is het beter om direct te herstellen in plaats van te zoeken naar de precieze oorzaak. Dat laatste kan lang duren.

De vraag is niet óf je data gaat verliezen, maar wannéér dat gebeurt. De praktijk laat zien dat het vaker plaatsvindt dan je in eerste instantie zou denken. Wij zien dat het in veel bedrijven gemiddeld twee keer per week gebeurt dat een bestand hersteld moet worden, doordat iemand het per ongeluk wiste of niet meer terug kan vinden.

 

Acronis-backup
Start recoveryplan

Een recoveryplan begint bij een sluitend back-upproces met de juiste procedures, zodat je er zeker van bent dat herstel altijd mogelijk is. Dat betekent dat je allereerst back-upsoftware kiest die aansluit bij je eisen. Let dus op welke features de software heeft en of het compatible is met je hard- en software. Kijk bijvoorbeeld of de software geschikt is voor gevirtualiseerde omgevingen. Volgende stap is het beschrijven van de recovery-procedures die je regelmatig moet oefenen. Alleen dan weet je of ze in de praktijk echt werken.

Pas in dit verband op voor fouten die je back-ups kunnen schaden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een bepaald systeem drives beschadigt. Om tijd te winnen, start een beheerder het systeem vanuit een back-upimage om er even later achter te komen dat de drives opnieuw schade oplopen. Probeer dus eerst de root-cause te vinden van een storing, of herstel de volledige omgeving zoals boven is aangegeven.

steps-to-success-300x260.jpg

 

Gestructureerde stappen

Met een planmatige aanpak voor je recovery is het eenvoudig om de volgende stappen gestructureerd te doorlopen:

  • Start het host-systeem op, waarop je de back-up wilt plaatsen
  • Herstel de hypervisor en indien mogelijk de virtual machines op de disk op de host
  • Start de host op
  • Start de virtual machines of herstel ze vanaf een andere back-up en start ze op
  • Benoem een medewerker tot Recovery-Beheerder, die heeft de eindverantwoordelijkheid en zorgt ervoor dat het proces gestructureerd verloopt

 

Behoefte aan meer informatie over datarecovery en het voorkomen van dataverlies?  Neem dan contact met ons op of laat ons contact met jou opnemen.

 

Bel mij terug

 

Mathijs Theunissen, Strategic Partner Manager - Cloud Business Benelux & Nordics bij Acronis


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Inschrijven

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map