Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
29 juni, 2018

Strijd om de DaaS markt. Verliest Microsoft terrein?

Een wereld zonder Windows werkstations is ondenkbaar. Maar stel je nou voor dat je wel je oude vertrouwde Windows werkplek hebt, maar op ieder willekeurig device kunt werken. Het zou toch fantastisch zijn als ondernemers hun medewerkers de vrijheid kunnen geven om hun eigen devices te gebruiken, terwijl alle Windows business applicaties gewoon beschikbaar blijven via een Chrome browser?

 

De Desktop-as-a-Service (DaaS) markt groeit, dat is bekend. Deze groei zit vooral in het enterprise-domein, maar ook binnen het MKB wint deze manier van werken snel aan populariteit. Naast veiligheid en gemak kun je door gebruik te maken van virtuele desktops behoorlijk besparen op de kosten per medewerker per werkplek. Neem nou de enorme hoeveelheid Chromebooks die op de markt verkrijgbaar zijn, die bovendien niet veel meer kosten dan een paar honderd euro. 

 

Azure alternatieven

MSP's kunnen MKB ondernemers helpen door de bestaande digitale kantooromgeving naar de cloud te brengen. Inmiddels zijn dergelijke procedures dagelijkse kost voor deze IT-dienstverleners. Natuurlijk zullen veel aan Microsoft verslaafde IT-dienstverleners direct aan de Azure stack denken, maar er zijn alternatieven.

 

Schermafbeelding 2018-06-28 om 14.56.14

De 'Strijd der Public Cloud Titanen' is natuurlijk al een tijdje aan de gang. Echter, de laatste twee jaar begint het echt spannend te worden. Vooral het Amazon van Jeff Bezos, sinds kort de rijkste man ter wereld, timmert lekker aan de weg. Maar ook Jack Ma met zijn Alibaba Cloud. Ik zou daar als Microsoft toch wel een beetje nerveus van worden. Is het einde van het monopolie in zicht? 

Itopia

Met dat in het achterhoofd kun je je allicht voorstellen dat ik razend enthousiast werd van het verhaal van Jonathan Lieberman vorig jaar op IT Nation in Orlando. Lieberman, de oprichter van Itopia, heeft een briljante oplossing voor Windows VDI's op de Google Cloud. Het is een oplossing die heel specifiek is ontwikkeld voor het MSP domein. Een fantastisch alternatief voor de Microsoft stack. IT-beheerders kunnen Itopia CAS gebruiken om individuele werkplekken voor elke gebruiker aan te passen, met één-klik-provisioning van Windows-, web- of mobiele apps via RDS naar Google Cloud. Cool toch.

 

Schermafbeelding 2018-06-28 om 14.49.33

Monopoliebreuk

Het adagium 'waar mysterie is, is marge' is hier tevens uiteraard ook van toepassing. De marge is voor MSP's die gebruik maken van Itopia namelijk een tikkeltje anders dan bij Microsoft. Om het monopolie van Microsoft te bestormen is Google bereid business te 'kopen'. Microsoft heeft dan weliswaar een gigantische achterban in het ICT kanaal, maar ze zullen scherp moeten blijven. Google, Amazon AWS en nieuwkomer Alibaba Cloud hebben genoeg honger en geld om het Microsoft erg lastig te gaan maken de komende tijd.

 

Zoals we bij economie hebben geleerd zijn monopolies eigenlijk nooit goed voor gebruikers: innovatie stokt en de monopolist krijgt alle mogelijke ruimte. Het feit dat het Microsoft eindelijk een keertje moeilijk gemaakt word in het domein van de business applicateis is dus goed nieuws voor alle MKB ondernemers, als je het mij vraagt. Heb je vragen hierover? Stuur mij een email, george@portland.eu, en plannen een brainsessie!

 

Happy selling!


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map