Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Cees Quirijns
16 oktober, 2018

Routes naar de cloud: het 8R-model

In dit blog bekijken we wat statistieken rondom de adoptie van cloud en welke opties er zijn (8R-model) om richting de cloud te bewegen.

 

De beweging naar de cloud is niet te stoppen. Een paar voorspellingen van Gartner:

 • In 2018 wordt Software as a Service (SaaS) het dominante model om nieuwe software applicaties en functionaliteit te consumeren. 80% van alle organisaties zal dan SaaS geadopteerd hebben. 
 • In 2019 zal meer dan 30% van de nieuwe investeringen van de top-100 softwareproducenten verschoven zijn van cloud-first naar cloud-only.
 • Tot 2020 zullen publieke cloud infrastructuren (IaaS) tenminste 60% minder security incidenten meemaken dan die in traditionele datacenters.
 • Tegen 2022 zullen de meeste Platform as a Service (PaaS) aanbiedingen server-loos zijn en daarmee de huidige cloud-architecturen ouderwets maken.

 

Cloud is basis voor andere disruptieve technologie

Hoewel cloud op zichzelf als disruptieve technologie kan worden aangemerkt, ligt het voor de hand dat cloud gaat fungeren als springplank voor andere disruptieve technologieën. 

 

Welke? Denk dan vooral aan degenen hieronder: Applicatie Programming Interfaces (APIs), Internet of Things (IoT) Artificial Intelligence (AI), Virtual & Augmented Reality (VR/AR) en Blockchain.

 

gartner disruptive technologies

8R-model

Er zijn verschillende wegen naar Rome. Aan de hand van het 8R-model worden de verschillende mogelijke routes naar de cloud aardig inzichtelijk:

 • Retain. Laat de applicatie zoals hij is (niet naar de cloud);
 • Retire. Faseer de applicatie uit en gebruik hem helemaal niet meer;
 • Rehost. Beweeg een applicatie 'as-is' naar een cloud infrastructuur as a service ('lift-and-shift');
 • Refactor. Update de code van de applicatie om gebruik te maken van nieuwe PaaS-diensten;
 • Rebuild. Behoud het functionele ontwerp, maar ontwikkel de functies opnieuw op het platform;
 • Replace. Swap een bestaand systeem voor een kant en klare SaaS-toepassing;
 • Release. Verplaats een (voorheen) intern proces naar een externe Business Process as a Service (BPaaS) provider;
 • Reimagine. Bedenk opnieuw hoe bedrijfsprocessen en ondersteunende applicaties ingericht moeten worden. 

 

8R-model

Voor zeven van de acht alternatieven in het 8R-model heeft de markt inmiddels proposities die variëren van IaaS, PaaS, Saas tot en met BPaaS.

 

Voor het laatste alternatief, 'Reimagine' bestaat uiteraard geen kant en klaar aanbod en is daarom misschien wel het moeilijkst te bewerkstelligen. Maar ja, als het makkelijk zou zijn dan deed iedereen het wel.

 

Een recent Gartner CEO Survey leverde in ieder geval op dat maar liefst 63% van CEO's erop anticipeert dat business modellen fundamenteel gaan veranderen. In hoeverre organisaties in staat zijn om mee te veranderen, zal daarom het spreekwoordelijke kaf van het koren gaan scheiden. 

 

Wij verwachten daarom een groeiende behoefte aan 'playbooks', ofwel concrete stappenplannen hoe die transformatie naar cloud te managen. Een uitgelezen kans voor IT Professionals!

 

 

 

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map