Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
10 oktober, 2017

Ransomware in getallen van ruim 1700 MSP’s

Datto heeft onlangs een groot onderzoek afgerond over Ransomware. In totaal hebben 1.700+ Managed Service Providers (MSP's) deelgenomen aan dit onderzoek die op hun beurt 100.000+ kleine tot middelgrote bedrijven over de hele wereld onder beheer hebben.

 

Eén ding staat als een paal boven water. Het aantal Ransomware-aanvallen zal de komende twee jaar blijven stijgen. Een eeuwenoud adagium is hier op zijn plek: Better be safe then sorry!

 

ransomware_channel_p5.jpg

De cijfers

De resultaten van het onderzoek beschrijven in zekere zin de evolutie van Ransomware van het tweede kwartaal vorig jaar tot nu. Laten we beginnen met even kort wat getalletjes en percentages te vermelden.

 

Naar schatting zegt 5 procent van alle MKB bedrijven wereldwijd slachtoffer geworden te zijn van een ransomware aanval ergens tussen het tweede van kwartaal 2016 - tweede kwartaal 2017. Een groot deel daarvan betaalde ook daadwerkelijk de geëiste losgeldsom. De totale kosten van losgeld komt voor 2017 op zo’n $301 miljoen en hiervan is, ondanks de betaling, 15 procent zijn data alsnog definitief kwijt geraakt.

 

Welcome back?
En wie denkt na een eerste keer gehackt te zijn dat niet snel meer zal gebeuren, komt bedrogen uit. Bijna 30 procent van de MSP's meldde dat na de eerste Ransomware aanval de hackers gerust een tweede keer terugkwamen. Eén op de drie MSP's rapporteert dat de Ransomware ook de back-up versleutelde, waardoor herstel nog complexer wordt.


CryptoLocker is nog steeds de meest voorkomende variant, maar nieuwe en agressieve virussen zijn aan de orde van de dag. Bijna 85 procent van de MSP's die in actie kwam -voor hun klant- moest het opnemen tegen CryptoLocker. Daarnaast zijn CryptoWall, Locky en WannaCry de meest voorkomende.

 

Ransomware Discoveries.png


De toekomst

SaaS applicaties blijven een groeiend doelwit voor Ransomware aanvallen. Denk aan Dropbox, Office 365 en de Google Suite. Mobiele en tablet aanvallen zijn ook in opkomst, maar is de gemiddelde MKB-er daar ook van op de hoogte? Ik denk nog niet voldoende. Waar 90 procent van de MSP-respondenten aangeeft 'zeer bezorgd' te zijn over de bedrijfsrisico's van Ransomware, voelde slechts 38 procent van de eindklanten dezelfde sense of urgency.

 

Download Datto's Report 2017

Laten we zeggen dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van educatie. Wellicht is deze PDF met alle onderzoeksresultaten een eye opener voor jullie klanten. We snappen allemaal dat een gedegen DRaaS en- of back-up essentieel is in de preventie als het herstel na een aanval, maar wordt deze ook echt gedegen gevoerd?


Jullie kunnen zelf het antwoord geven. Als je twijfelt kun je altijd contact met onze mensen opnemen. Bij Portland helpen we je graag op weg.


Be safe!


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map