Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
10 april, 2018

MSP: terug naar de rekentafel

Afgelopen vrijdag gingen Cees en ik op pad om twee bestaande klanten/MSP's te bezoeken. De één actief in het MKB, de ander veelal in de zorg (waarbij het vooral gaat om grotere omgevingen). Bij beide gesprekken ging het al snel over de de prijs die de eindklant bereid is te betalen voor het in beheer geven van een werkplek.

Prijs per werkplek 

Beide MSP's hebben hun zaakjes fantastisch op orde. Wat ons betreft zijn ze allebei op hun eigen manier een voorbeeld voor anderen, zeker daar waar het prijsbeleid betreft. Zo maken ze alle twee gebruik van een bedrag per maand per werkplek. Bij de MKB-focused onderneming is het heel eenvoudig: de eindgebruiker krijgt een gemanagede en beveiligde werkplek, uitgerust met Office 365 en helpdesk ondersteuning, en dat allemaal GDPR ready. Aan de achterkant draait bij een PSA, inclusief de endpoint management en file back-up. Kosten van dit alles: 100 per werkplek per maand.

 

De tweede, grotere MSP is vooral druk in het zorgdomein met omgevingen boven de 500 werkplekken. Daar leveren zij een web-based managed workspace voor een starttarief wat alleen werkt en schaalt in dit soort omgevingen. Een volledig GDPR ready en flexibele webapplicatie, waarbinnen flexibiliteit door o.a. werken op afstand en toegang tot applicaties en bestanden in een simpele klik gerealiseerd is.

breakfix

Break-Fix of Proactief?

Toch zijn deze twee bedrijven eerder uitzondering dan regel. De meeste MSP's komen er maar niet uit met hun eindklanten. De terugkerende vraag: bij hoeveel medewerkers een MKB bedrijf een dedicated persoon nodig heeft op een IT-afdeling om gebruikers te ondersteunen? Het meest gehoorde antwoord is tussen de 25-50 FTE. Echter, de kosten van een IT beheerder lopen al snel op richting de 60K per jaar.

 

De rekensom is snel gemaakt. De kosten van IT-support per medewerker per maand is dan €60K/12 = 5K per maand. 5K / 50 FTE = 100,- per medewerker per maand. Makkelijk toch? Als MSP kun je dit voordeliger aanbieden omdat je er ook al bepaalde software bij levert (zoals anti-virus, backup, remote beheer, etc.).

 

Veelgehoord bezwaar

Toch blijft het meest gehoorde bezwaar: "€100 per medewerker per maand is (te) veel geld, dan bel ik wel wanneer er iets kapot gaat". Een eenvoudige manier om dat bezwaar weg te nemen is aan te geven dat je dan als MSP reactief bezig bent en op geen enkele wijze proactief kan acteren. Hier is het spreekwoord 'wanneer het kalf verdronken is, dempt men de put' goed van toepassing. Bovendien moet een MKB'er zich realiseren dat het dan in het belang van je IT-dienstverlener is dat er zoveel mogelijk problemen zijn, anders kunnen er geen uren geschreven worden! Bij het MSP-model kom je als MKB bedrijf dus minder snel in de problemen.
 

Altijd in beweging

 

Hebben de klanten die we spraken alles perfect op orde? Nee, natuurlijk niet. Een onderneming is nooit af, klanten staan niet stil en komen voortdurend met nieuwe eisen en wensen. Bij de op de zorg gerichte MSP bestonden er vragen over het snel en geautomatiseerd afhandelen van allerlei tickets gegenereerd voor een RMM product, zo ook 24/7 wensen. Zo kwamen we uit op 24/7/365 ondersteuning voor de zorg. Daar past mooi onze Continuum propositie in.

 

Al met al toch een goeie dag voor ons als doorgewinterde MSP veteranen. We stapten in de auto en met in het achterhoofd dat dit nou voorbeeld MPS's zijn maar dat er nog best veel MSPs's zijn die nog op projectbasis en/of break-fix werken. 

 

Een ding is zeker, als je ooit je bedrijf wil verkopen, maken optimaal ingerichte processen en maandelijks terugkerende inkomsten het grote verschil.

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map