Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
24 december, 2018

Kerst 2018 Armageddon in IT land?

De feestdagen. Oeff wat ging het weer snel, 2018. Daar kerst traditioneel een moment van bezinning en zelfreflectie is, doe ik dat ook maar even. Want er is veel gebeurd... Ik deel graag mijn grootste leermoment van het jaar.

 

Eerst een paar kleine memorabele momenten van 2018 van het bedrijf wat ik twintig jaar geleden heb opgericht. Sinds mei hebben we een gloednieuw kantoor in hartje Amsterdam. Een plek waar we kunnen putten uit een veel grotere talentpool dan in Zoetermeer en waar Schiphol om de hoek ligt. Handig voor onze relaties. Wat vooral opviel was de eenvoud waarmee we alle technologie verhuisd hebben. We draaien tenslotte alles in de cloud, dus dat was een fluitje van een cent.

 

Zo ook werden we positief verrast met diverse nominaties. Voor onze niche aanpak en een persoonlijke nominatie. Leuk! Je kunt nog steeds stemmen bytheway... Maar er is natuurlijk veel meer te melden. 

 

 Schermafbeelding 2018-11-05 om 09.54.16

 

Grootste leermoment

Ik ben wel gewend aan de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt. Het lijkt echter allemaal nog sneller te gaan. Ik zal me beperken tot de wereld van de IT professional en zijn of haar habitat. De mannen en vrouwen die onder andere de moderne werkplek en de lokale ICT infrastructuur 'installeren' en beheren. Even voor de duidelijkheid, het domein waar Portland met haar duizenden IT dienstverleners en MSP's de afgelopen twee decennia de dienst uitmaken, of moet ik zeggen, maakten.

 

Die moderne werkplek beweegt zich namelijk langzaam aan naar de cloud. Althans, als je de Gartner en ons eigen CBS cijfers erop naslaat dan zie je dat de afgelopen twee jaar er een verdubbeling is in adoptie van CloudOffice. Fifty/fifty O365 en Gsuite. Nu 30% van alle bedrijven. In onze ogen een eerste belangrijke stap voordat de overige onderdelen van de lokale ICT infrastructuur naar de cloud verplaatst wordt. Zoals ik in het begin van mijn blog al aangaf, hebben wij bij Portland dit al achter de rug.

 

Als je je wat verder verdiept in hoe corporate Nederland daarmee om gaat, dan zie je dat er bijna geruisloos, een verplaatsing naar (public) cloud aan het gebeuren is. Met Amazon AWS in een dominante rol. De vraag is wanneer MKB Nederland met behulp van de lokale IT dienstverlener de stap gaat maken. Of gaat de MKB'er dat zelf doen? Volgens het CBS worden er steeds meer IT professionals in huis gehaald vs uitbesteed. Zo ook zie je in diezelfde statistieken dat er door het MKB geïnvesteerd wordt in technische trainingen voor die medewerkers. Trend of toeval? 

 

Zal allemaal zo'n vaart niet lopen

Nu zal dat allemaal niet zo'n vaart lopen hoor ik iedereen al roepen. Maar neem AWS, die tijdens hun jaarlijkse AWS feestje in Las Vegas, jaarlijkse groeicijfers van 46% (2.3 miljard omzet erbij) laat zien, en dat vieren samen met 53.000 andere zielen. Dat is toch gewoon absurd. Zeker als je je bedenkt dat dit zich voltrekt buiten het zichtveld van het traditionele IT kanaal. Sallaint detail, er waren weinig MSP'ers en-of MSP centric vendoren. Maar dat is anekdotisch bewijs. 

 

cloud landschap

 

Het einde der tijden

Is dit de armageddon in IT dienstverleners-land? Is deze niet aflatende groeidrift van public cloud spelers een bedreiging of juist een dijk van een opportuniteit? Wie zal het zeggen. Een ding is wat mij betreft wel duidelijk. De snelheid van, en diversiteit in, het aantal services en producten dat op de markt gekomen is het afgelopen jaar is gewoonweg absurd. Diensten die nu nog door de traditionele IT dienstverlener wordt geleverd, worden nu ook door Google en AWS omarmd. Zij zijn in het door Microsoft gedomineerde landschap flink aan de boom aan het schudden. En een beetje IT savvy ondernemer kan zijn eigen IT bij elkaar klikken. Je moet wel bereid zijn 40 uur aan video tot je te nemen.

 

What the hell happened

Nu we toch aan het terugkijken en onze plannen voor 2019 bijna klaar hebben, moet je jezelf afvragen bij welke groep mensen je gaat/wenst te behoren. Iemand vertelde mij ooit dat er drie categorieën mensen zijn: people who make things happen, watch things happen or think what the hell happened. Hoe dan ook, er zal een beroep gedaan worden op jouw creativiteit als ondernemer. Maar ook je aanpassingsvermogen. Ben je bereid public cloud te omarmen? Zoniet? Behoor je waarschijnlijk tot de laatste categorie over een paar jaar.

 

Portland is ready 

Deze golf die mijn inziens tien keer groter is dan welke voorgaande technologische trends dan ook, gaat zorgen voor flink wat verschuivingen in het traditionele IT kanaal. Het gaat ons ALLEMAAL raken.  Je bent van ons gewend dat Portland trends als eerste oppakt. Meer het type 'Make things happen'. Wij zien de komende tien jaar louter opportuniteiten. Wij zijn er klaar voor en zeer bereid onze klanten maximaal te ondersteunen in hun zoektocht naar welke public cloud partijen en diensten het beste passen bij jouw toekomst visie, en veel belangrijker, wat past bij jouw klanten. Call me. Ik ben bereikbaar op mijn cloud nummer 020-2144501.

 

Al met al wens ik iedereen een paar heerlijk kerstdagen en natuurlijk een fantastisch nieuwjaar toe!!

bruno kerst


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map