Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Cees Quirijns
25 januari, 2019

IT-bedrijf ooit verkopen? Focus dan nu op OML

Het Operational Maturity Level (OML) is doorslaggevend bij het bepalen van de overnameprijs van een IT-bedrijf. Hoe hoger de OML, hoe hoger de overnameprijs. In dit blog de details.

 

Om te beginnen eerst even de bronvermelding. Veel van de informatie in dit blog is afkomstig van Service Leadership. Voorman Paul Dippell wordt door voor veel Amerikaanse MSP's gezien als autoriteit als het gaat om finance specifiek voor deze doelgroep. Service Leadership meet namelijk onder andere de financiële performance van talloze MSP's en publiceert die resultaten jaarlijks. Zo ontstaat een 'benchmark' die door IT-ondernemers als meetlat wordt gebruikt om de eigen performance langs te leggen.

 

Operational Maturity Level (OML)

Service Leadership onderscheidt vijf niveau's van operationele volwassenheid van MSP's:

  • OML 1 - Beginning. Lage tot negatieve financiële performance met inconsistente kwaliteit van diensten. Diensten moet je hier breed zien: niet alleen de diensten die aan klanten worden geleverd, maar ook interne diensten zoals marketing, sales, support en administratie. Operationeel is het veelal 'trial and error'.
  • OML 2 - Emerging. Lage tot negatieve financiële performance met inconsistente kwaliteit van diensten. Weinig beleid, processen en procedures, maar de MSP begint te begrijpen wat gedaan moet worden om winstgevend te opereren.
  • OML 3 - Scaling. Gemiddelde financiële performance en kwaliteit van dienstverlening. Basale processen en procedures. Start gemaakt met budgettering, maar wordt nog niet strak gehandhaafd.  
  • OML 4 - Optimizing. Sterke financiële performance en hoog kwaliteitsniveau van diensten. Robuuste processen en procedures. Gedetailleerde budgettering.
  • OML 5 - Innovating. Zelfde als OML 4 maar nu met uitbreiding van nieuwe, aan IT grenzende, diensten.

Op basis van de statistieken van Service Leadership uit het tweede kwartaal van 2016, hoorden daar de volgende gemiddelde EBITDA-marges bij: 0.6% (OML 1 en 2), 9.6% (OML 3) en 18.7% (OML 4 en 5). De impact van hogere niveaus van operationele volwassenheid op de winstgevendheid is dus aanzienlijk. 

 

levels 

Amerikaanse overnames

Ruim een jaar geleden beschreven we in een eerder blog al eens wat er gaande is op de Amerikaanse overnamemarkt voor MSP's. Kort samengevat: durfkapitaal is daar opzoek naar 'platform-bedrijven', MSP's met een OML 4/5, om die vervolgens te gebruiken om kleinere MSP's op te rollen en zo extra financiële waarde te creëren.

 

Volgens Service Leadership is het spel van het acquireren van platform-bedrijven door durfkapitalisten in VS al bijna uitgespeeld. 5 van de 10 relevante durfkapitalisten hebben in 2018 immers die MSP-bedrijven al overgenomen. De volgende stap is dus nu dat deze platform-bedrijven kleinere MSP's gaan acquireren.

 

Het goede nieuws voor MSP's met een lage OML is dat er dus interesse zal zijn/blijven van platform-bedrijven om ze over te nemen. Het slechte nieuws voor die MSP's met een lage OML is dat de geboden overnameprijzen hen zullen tegenvallen. Immers, er is bij die MSP's al sprake van een laag bedrag aan EBITDA en het 'multiple' dat daarvoor wordt betaald is ook lager dan de multiples die de platform-bedrijven wisten te bedingen. 

  

Conclusie

De vuistregel voor een exit-strategie is dus duidelijk: opereer als MSP op een zo hoog mogelijke OML. Dat genereert de hoogst mogelijke jaarlijkse winst en levert de hoogste multiples op. 

 

Tot slot nog een commerciële boodschap. Wil je je bedrijfsprocessen als MSP naar een hoger niveau tillen? Bekijk dan de PSA-oplossing van Connectwise eens. Marktleider in de VS, tienduizenden tevreden MSP-klanten wereldwijd en de snelste route naar een hogere OML. 

 

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map