Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Cees Quirijns
8 maart, 2019

IoT en Unified Monitoring opportunity

  IOT

Het Internet of Things zal de komende jaren blijven groeien. Dat creëert kansen voor IT Professionals om die IoT-devices te leveren, installeren en onderhouden. Dat laatste betekent dat de Network Monitoring dienst die veel IT-dienstverleners al bieden, uit te breiden naar Unified Monitoring zodat ook al die nieuwe IoT-devices worden meegenomen.

 

IMG_1653 

Vorige week namen we een kijkje op het jaarlijkse Mobile World Congress in Barcelona. De rode draad in De opvouwbare mobiele telefoon en 5G-internet stalen daar de show en kregen de meeste media aandacht. Al struinend door de vele hallen van de Fira viel ons verder op dat er een gigantische hoeveelheid partijen actief zijn (geworden) op het gebied van IoT. 

 

Gartner IoT-voorspellingen

Die gigantische groei in IoT-aanbieders is niet vreemd wanneer je de voorspellingen van Gartner mag geloven:

 • Tegen 2024 zullen 50% van de bedrijfsapplicaties in de productiesector IoT-enabled zijn;
 • Tegen 2023 hebben tenminste 35% van de middelgrote en grote bedrijven tenminste 1 IoT-project draaien op het 'edge-to-cloud' deployment model;
 • Tegen 2023 zal 25% van industriële machines via IoT in een 'closed-loop' systeem verbonden zijn;
 • Tegen 2024 zal het beheer op afstand van IoT mogelijk zijn in tenminste 35% van de gevallen.

Dat laatste is met name goed nieuws voor IT-dienstverleners die hun traditionele Network Monitoring-aanbod dus kunnen uitbreiden naar Unified Monitoring om zo ook die groeiende berg IoT-devices mee te nemen in dienstverlening.

 

Praktische voorbeelden in het MKB

IoT is natuurlijk een verzamelnaam voor vele apparatuur die via het netwerk verbonden wordt. De praktische toepassingen ervan zijn eindeloos. Dat is wat overweldigend en daarom niet altijd makkelijk te vertalen naar praktische 'use cases' in het MKB. 

 

Paessler, groot geworden in Network Monitoring en nu stap makend naar Unified Monitoring, heeft recent een aantal interessante use cases gepubliceerd die helpen de toepassing van IoT in het bedrijfsleven te concretiseren. Een paar voorbeelden:

 • Horeca en voedselverwerkende industrie. Middels sensoren wordt de luchtvochtigheid, binnen- en buitentemperatuur gemeten. Zo worden koelinstallaties optimaal ingesteld en bederf van etenswaar voorkomen. Zie de case study.
 • Hotels. Van het monitoren van de lichten in een hotelkamer, tot de temperatuur en beschikbaarheid van WiFi, zodat eventuele problemen al zijn opgelost voordat de gast ze heeft gemerkt. Case study.
 • Beveiliging. Ook security vindt steeds vaker op afstand plaats middels camerasystemen. Maar hoe houd je automatisch in de gaten dat al die camera's wel naar behoren werken? Case study.
 • E-commerce en marketing. Steeds meer handel wordt online gedreven. Wanneer de online shop eruit ligt, kost dat dus direct geld. Het proactief monitoren van e-commerce websites is dus eerder noodzaak dan wens. Case study.
 • Agricultuur. Op afstand monitoren wat er in en rondom de stal en op de akkers gebeurt. Van de staldeuren tot en met de temperatuur van het water en verder. Case study

 

IMG_1660

 

Netwerk voorbereiden

Wil je (op termijn) IoT-diensten leveren? Dan is nu al goed om na te gaan denken hoe je netwerk dat gaat faciliteren. 7 tips:

 1. IoT Gateway. Door gebruik te maken van IoT Gateway koppel je meerdere sensoren aan het netwerk, beveilig je de verbindingen en stuur je data naar de edge of het (cloud) datacenter.
 2. Bandbreedte. Netwerkverkeer zal groeien en je moet in staat zijn om dat verkeer met verschillende prioriteiten af te handelen.
 3. Opslaan van Big Data. Grotere hoeveelheden data moeten worden opgeslagen, bewaard en verwijderd. Je storage strategie is dus essentieel (on premise en/of in de cloud).
 4. Analyseren van Big Data. Het is vaak efficiënter en goedkoper om data te analyseren op het punt waar deze gegeneerd wordt (aan de 'edge'). Zorg ervoor dat je hyperconverged servers kunt leveren die deze taak aankunnen.
 5. Upgrade naar IPv6. IoT zal zoveel nieuwe IP-adressen nodig hebben, dat je met IPv4 niet meer uitkomt. Sorteer daarop voor door op netwerk- en sensorniveau IPv6 te ondersteunen
 6. IoT security. Door toevoeging van nieuwe IoT-devices aan het netwerk wil je natuurlijk niet dat de beveiliging een gatenkaas wordt. Selecteer de juiste IoT-apparatuur die oog heeft voor de security problematiek.
 7. Unified Monitoring. Door toename van het aantal devices en netwerk gerelateerde activiteiten, vereist dat je robuuste unified monitoring software draait die al die onderdelen automatisch voor je in de gaten houdt en problemen proactief signaleert zodat adequaat kunnen worden opgelost.

 

 

 

 

 

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map