Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Cees Quirijns
15 maart, 2019

Gratis Disaster Recovery?

Afgelopen week volgden we de Certified Technical Engineer training van Acronis. Het is altijd goed om diep op de verschillende praktische functionaliteiten in te zoomen zonder al teveel marketing prietpraat. Al doende komen de opportuniteiten vanzelf bovendrijven. Zo ook nu: Acronis liet ons een manier zien om Disaster Recovery (DR) gratis in te richten voor klanten. 

 

Nu hoor ik je al denken: 'Gratis? Dan zal het vast niet veel zijn'. Maar dat is toch niet het geval: bear with me. Addertje onder het gras dan? Dat wel: het inrichten van DR is gratis, maar het daadwerkelijk gebruik ervan niet. Dus wanneer een noodsituatie zich voordoet en je besluit om van DR gebruik te maken, dan begint de teller te lopen. Op een pay-as-you-go basis, dus alleen wanneer en voor hoe lang je DR daadwerkelijk gebruikt.

 

DR

 

Verschil tussen DR en backup

In het MKB is het exacte verschil tussen Backup en DR niet altijd even duidelijk. Wij horen nog regelmatig dat eindklanten denken ze in essentie hetzelfde zijn. Dus waar zit precies het verschil?

 

Daartoe maken we eerst een uitstapje naar de begrippen Recovery Point Objective (RPO) en Recovery Time Objective (RTO).

  • RPO. Hoe vaak moet een backup gemaakt worden van het productiesysteem en hoeveel dataverlies is dus acceptabel? Maak je één keer per dag een backup, dan neem je voor lief dat je tot wel 24 uur data kunt verliezen wanneer je productiesysteem crasht.
  • RTO. Hoe snel moeten backups teruggezet kunnen worden en hoeveel 'downtime' is dus acceptabel voor gebruikers? Misschien lopen je backups wel om de minuut, maar kan het dagen duren alvorens een kapotte machine fysiek is vervangen. 

Bij Disaster Recovery probeer je zowel de RPO als de RTO te minimaliseren. Kortom: wanneer een productiesysteem instort, is het uitgangspunt dat niet of nauwelijks data verloren gaat en dat het werk zo snel mogelijk weer kan worden hervat.

 

Bij 'ordinaire' backup is het uitgangspunt veel toleranter: gegevensverlies is (tot op bepaalde hoogte) acceptabel en het snel opnieuw in de lucht krijgen van een systeem is niet mission critical

 

Het probleem met veel DR-oplossingen

De prijs. Iedereen wil natuurlijk wel een lage RPO en RTO, maar niet tegen elke prijs. En veel bestaande DR-oplossingen zijn duur, althans te duur voor (het merendeel van) het MKB. 

 

Op zichzelf is het niet vreemd dat de kosten toenemen wanneer je RPO en RTO wilt verkorten. De oplossingen die we het meest tegenkomen, vereisen immers extra infrastructuur:

  • Hardware DR. Vaak de duurste oplossing. Binnen het netwerk wordt een extra DR-server toegevoegd aan het lokale netwerk die continue (of near-realtime) een productieserver repliceert. Die DR-server repliceert desgewenst ook nog naar een virtuele machine in de cloud. Faalt de productieserver, dan neemt de DR-server het over. Faalt ook de DR-server dan neemt de cloud het over. Gevolg: extra hardware en extra (cloud-)resources, dus extra kosten.
  • Software DR. Snijden we de hardware-component eruit en laten we de productieserver simpelweg repliceren naar een cloud-VM, dan wordt het wat vriendelijker. De infrastructuur wordt dan weliswaar niet verdrievoudigd, maar toch nog steeds verdubbeld. Met alle extra kosten van dien.

 

Die extra kosten zijn vaak too much voor het MKB. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden ('Wat kost een dag niet kunnen werken?') en ja, wanneer het noodlot dan toch eens toeslaat, begrijpt iedereen dat het eigenlijk pennywise pound foolish was om geen DR-strategie te hebben. Maar dat doet in de praktijk weinig af aan de mentaliteit van de gemiddelde bonenteller of rigiditeit van het beschikbare IT-budget.

 

Acronis Pay as You Go DR

Dat moet anders kunnen dachten ze bij Acronis, en ze kwamen op de proppen met een elegante oplossing. Geen extra kosten, behalve wanneer er echt stront aan de knikker is. Het stappenplan:

 

1. Begin met standaard backup. Maak een (volledige en incrementele) backup van het productiesysteem op basis van het gewenste RPO. Uiteraard conform het 3-2-1-model: 3 backups, waarvan 2 lokaal, maar op verschillende apparatuur en 1 backup op een andere locatie (in de cloud). Dit is business a usual voor bedrijven, althans zou dat moeten zijn. 

 

2. Koppel een DR-VM. Bereid alvast een virtuele machine voor in de Acronis-cloud die gekoppeld wordt aan de standaard backup. Bij Acronis is dit gratis en met een paar klikken te bewerkstelligen. Voordeel: er staat een voorgeconfigureerde VM klaar, die echter geen opslagbronnen,  processorcapaciteit, e.d. consumeert. En dus ook geen extra kosten met zich meebrengt.

 

3. Lanceer de DR-VM in een noodgeval. Is er onverhoopt een noodgeval waardoor het lokale netwerk niet meer functioneert? Lanceer dan de DR-VM zodat de werkzaamheden weer snel hervat kunnen worden. Wederom met een paar klikken te realiseren vanuit management console. De tikker gaat dan wel lopen natuurlijk, omdat de VM nu wel bronnen aan het consumeren is. 

 

4. Herstel de standaardsituatie. Nu de (kritische) bedrijfsprocessen gewoon kunnen doorgaan, is er minder tijdsdruk om de normale situatie te herstellen. Is het lokale netwerk weer in de lucht? Dan kan de DR-VM weer op standby en stoppen de extra kosten.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat Acronis met deze functionaliteit Disaster Recovery beter toegankelijk maakt voor het MKB. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map