Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
3 november, 2017

Fusie Datto en Autotask, MSP’s opgelet!

  datto

Vorige week was Portland aanwezig op het jaarlijkse Datto event in London, DattoCon17. Het grootste MSP event in EMEA. Tijdens dit event werden er een aantal voor MSP’s zeer interessante aankondigingen gedaan, maar het grootste nieuws hielden ze duidelijk onder pet. Nog geen dag na het event werd bekend dat Datto fuseert met Autotask.

 

datto-autotask-merge.png


In dit geval is het een Venture Capitalist die al eigenaar is van Autotask, waar ze met het aankopen van Datto een MSP totaalleverancier willen creëren. Wellicht is deze merger het startschot van een verdere consolidatie en een aanzet tot het verder volwassen worden van de MSP markt.


Datto en Autotask doen samen een paar honderd miljoen omzet wereldwijd met een flinke klantenbase. Dat maakt ze een zeer interessante overname partij. De eerste stap is in ieder geval gezet. Ook deze VC zal ongetwijfeld weer een keer afscheid gaan nemen van deze combi door een Initial Public Offering (IPO) te initiëren of het door te verkopen aan een nog grotere partij. Ze betalen tenslotte een flinke som geld en willen een hoog rendement van die investering.


Deze ontwikkelingen zijn wel interessant. De meeste MSP centrische bedrijven -zoals Datto en Autotask- hebben tot nu toe onder de radar van de hardware-reuzen als Cisco, Dell, HP en Lenovo kunnen opererenMijn inschatting is dat het een kwestie van tijd is voordat er een IPO of een overname volgt. Bijvoorbeeld door zo’n grote hardware partij die naast de moordende concurrentie, een daling zien in traditionele hardware verkoop binnen het MKB. Daarnaast hebben deze partijen behoorlijk gefaald tijdens de vroege jaren van managed en cloud services. Ze moeten dus iets!


De realiteit is dat het nog wel even zal duren voordat MSP’s van deze fusie zullen profiteren. De ervaring leert dat het operationeel samenvoegen van twee bedrijven van deze omvang knap lastig kan zijn. Denk aan het samenvoegen van klantenbase, accounting systemen, management portalen, directie, lokale kantoren en zeker niet te onderschatten de interne cultuur.


Kansen voor MSP’s

Door de eerder genoemde krimpende hardware markt gaan de budgetten toch ergens heen. Mijn inziens naar de snelgroeiende markt van Cloud diensten maar zeker ook naar MSP's die traditioneel advies leveren, ICT implementeren, optimaliseren, monitoren en onderhouden. Een geweldige opportunity voor alle MSP’s als je het mij vraagt!


Portland pionier voor MSP’s

Wij blijven distributeur van Datto. Zoals jullie van Portland gewend zijn hebben wij  deze vendor ook vroeg in haar levens cyclus gespot. We zullen zien hoe deze combinatie het kanaal gaat omarmen. Ik maak me geen zorgen, dit is tenslotte niet de eerste fusie sinds Portland in 2004 ‘MSP first mover’ Kaseya en later GFIMax in de Benelux introduceerde. Wij kunnen ons zo langzamerhand MSP veteranen noemen :-)


Wij zijn die onafhankelijke gesprekspartner voor MSP’s in de benelux die zoveel mogelijk over de technologie-as goed adviseert. Dus als je vragen hebt over deze of andere ontwikkelingen in de markt, helpen we je graag met het maken van de juiste portfolio keuzes. Bekijk onze Portland MSP Hype Cycle maar eens.


Je kunt ons altijd bellen of mij direct op +31(0)792047020

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map