Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
20 februari, 2018

De Toekomst van Werk

Volgens het World Economic Forum (WEF) gaan AI (Artificial Intelligence) en robotica meer banen creëren dan kosten. Mits we verantwoord omgaan met innovatie, hoeven deze twee ontwikkelingen dus niet te leiden tot massale werkloosheid. AI is "onze grootste existentiële bedreiging" voor de mensheid, beweert Elon Musk. Musk is zeker niet de eerste die zorgen over de 'opkomst van de machines' uitspreekt. Iedere generatie heeft vrees gehad voor grote technologische veranderingen. Laten we de vier verwachtingen van het WEF op een rijtje zetten. 

1. Meer banen - niet minder

Per saldo heeft automatisering tot nu toe meer banen gecreëerd dan gekost, en die trend zal niet snel veranderen. Dat gezegd hebbende, klopt het dat sommige banen verdwijnen en het is gemakkelijk om te concluderen welke dat zullen zijn. Maar lastig te voorspellen welke banen er over 30 jaar zullen zijn. De voorspelling is dat er in de toekomst geen tekort aan banen zal zijn, maar eerder een tekort aan vaardigheden om de nieuw ontstane vacatures te vullen. We moeten ons beseffen dat het niet langer een kwestie is van mens versus machine, maar eerder mens én machine: een samenwerkingsverband dat samenwerkt om de problemen van de wereld op te lossen. Het zijn mensen die uiteindelijk de koers bepalen.

2. Steden concurreren met andere steden in de oorlog om toptalent

Toen Amazon in oktober plannen onthulde om meer dan $5 miljard te investeren in de bouw van een tweede hoofdkwartier, ontving het meer dan 200 voorstellen uit verschillende steden. Metropolen in de Verenigde Staten deden hun uiterste best om de aandacht van Jeff Bezos, CEO van Amazon, te trekken. Grote bedrijven zoals Amazon willen zijn waar tech-talent is. De talentoorlog van de toekomst zal niet langer tussen bedrijven zijn, maar tussen steden. Als werken op afstand de norm wordt, zullen mensen in de steden van hun keuze gaan wonen, ongeacht de locatie van hun werkgever.  

3. Het merendeel van de beroepsbevolking is in 2027 freelancer

In de VS is ongeveer 36% van de beroepsbevolking freelancer. Uitgaande op de groeitrends van personeelsbestanden zal het grootste deel van de Amerikaanse beroepsbevolking rond 2027 freelancer zijn volgens Upwork. De jongste generatie van het personeel neemt de leiding; bijna de helft van de freelancers zijn millennials. Tegelijkertijd zal het gebruik van freelance talent grootschalig aan acceptatie winnen door het bedrijfsleven. Volgens cijfers van het B telde Nederland aan het einde van het tweede kwartaal in 2017 in totaal 1.421.000 zelfstandig ondernemers. Daarvan zijn er 1.060.000 zelfstandigen zonder personeel en 334.000 zelfstandigen met personeel. 
 freelancers-1
Bron: The majority of workers will freelance by 2027
 

4. Onderwijs en de arbeidsmarkt

Onderwijs en arbeidsmarkt worden nog altijd los van elkaar gezien. Het schoolsysteem is zo ingericht dat mensen op jonge leeftijd leren, daarna gaan werken en in de regel niet terugkeren op school of universiteit. Die gedachte is achterhaald. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat de kennis in sommige sectoren al verouderd is zodra jongeren afstuderen. 
 
De schrijver van het WEF artikel zegt optimistisch te zijn dat toekomstig onderwijs flexibeler zal worden om aan de behoeften van een personeel van de 21e eeuw te voldoen. Er zijn allerlei initiatieven die worden opgezet door technologie-experts zoals de Holberton School of Software Engineering in San Francisco, Wildflower School in Boston, opgericht door voormalig Google excutive Sep Kamvar; en Portfolio in New York. In Nederland startte Maurice de Hond de Steve Jobs school. Dergelijke innovatieve projecten laten de richting zien waar de onderwijssector zich in zal gaan bewegen. 
 
Het is mij duidelijk: aangepast onderwijs, gericht op ondernemend denken, individuele ontwikkeling en zelf­red­zaam­heid heeft de toekomst. Allemaal zijn zaken die veel meer in de genen van alle werkenden zal moeten komen als we écht klaar willen zijn voor 2027. 

Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map