Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Cees Quirijns
1 augustus, 2017

De opkomst van Augmented Inline Deduplication

 

Tijd voor techniek! In dit blog een introductie van Augmented Inline Deduplication (AID).

 

AID.png

Deduplication

Tja mooie term, maar waar begin je? In dit geval achteraan. Deduplicatie is namelijk niet nieuw. Voor wie nog een opfrisser nodig heeft: deduplicatie zorgt ervoor dat je data ontdaan wordt van meerdere gelijke versies, met als doel de totale hoeveelheid opgeslagen data te beperken. 

 

Stel: ik heb twee identieke kopieën van een bestand op een fileserver staan. Zonder deduplicatie worden beiden bestanden opgeslagen bij een backup. Maar waarom? Ik heb er toch maar één nodig? 

 

Oplossing: deduplicatie. Sla tijdens het backupen gewoon één van de twee kopieën niet op. Scheelt ruimte en maakt de backup sneller. Mooi. Maar niets nieuws. Kan iedereen ;)

 

Augmented Deduplication

Nieuwer is augmented deduplicatie. Beter blijkbaar dan 'gewone' dedupe. Wat is namelijk het probleem van gewone deduplicatie op virtuele machines? Deduplicatie kan alleen binnen één VM plaatsvinden, niet tussen meerdere VM's. 

 

Dus stel je hebt 6 VM's die allemaal Windows Server 2012 R2 draaien en je gaat die 6 VM's backupen, dan sla je 6 keer dezelfde OS-bestanden op. Zonde van de ruimte en de tijd!

 

Met augmented dedupe wordt dit probleem verholpen. De backup wordt namelijk geplaatst in één centrale repository en die zorgt ervoor dat er slechts één kopie is van elk datablok. Gevolg: in bovenstaand voorbeeld sla je niet 6 keer, maar slechts 1 keer dezelfde OS-bestanden op. Dat kost uiteraard minder storage en het proces is bovendien sneller afgerond.

 

Inline Augmented Deduplication (AID)

Waarom daar stoppen als het nóg beter kan?! Maak kennis met inline deduplicatie (versus post-process deduplicatie):

  • Post-process. Alle data wordt naar de backup bewaarplaats gestuurd. Wanneer dat proces is afgerond, wordt een nieuwe deduplicatieroutine gestart die dubbele blokken verwijdert.
  • Inline. Data wordt eerst geanalyseerd en vergeleken met de backup repository, zodat zeker wordt gesteld dat dubbele blokken daar überhaupt niet naar toe worden gestuurd. 

Inline is efficiënter dan post-process. Bij inline wordt er niet alleen minder data over de lijnen gestuurd, maar hoeft deze daarna ook niet nog eens geanalyseerd te worden. 

 

De benefits

Door gebruik te maken van AID krijg je razendsnelle backups van VM's en de hoogste besparingen op storage-kosten. AID is beschikbaar in Altaro VM Backup

 

Hoe hoog die besparingen dan zijn? Onderzoek van Altaro onder klanten wees uit dat de gemiddelde klant met AID 63% op gebruikte backupruimte wist te besparen

 

Interessant voor je? Laat ons dan een gratis trial voor je starten. 

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map