Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
1 mei, 2018

De komende revolutie in dataopslag

Het mag al lang geen nieuws meer heten, maar we creëren met zijn allen vandaag de dag in rap tempo een onwaarschijnlijke hoeveelheid data. Zo veel zelfs, dat het haast onmogelijk is het allemaal op te slaan. In 2017 werd er in de VS zo’n 20 miljard dollar uitgegeven aan datacentra – een verdubbeling ten opzichte van 2016. De toekomst van dataopslag ligt echter niet in silicium, maar in DNA. 

 

Ondanks dergelijke investeringen is het dweilen met de kraan open; niet alleen hebben we te maken met de wet van Moore, maar met wereldwijde connectiviteitsgroei komen er tussen nu en 2020 ook nog eens zo’n drie miljard nieuwe gebruikers bij op het wereldwijde web. Kortom, data explodeert, dataproductie explodeert, wat nu?

 

idc-f2.jpg.pagespeed.ce.0S2PnIDJla

Data in de 21e eeuw

In de twintigste eeuw gingen we van magnetische tape via floppy discs en cd's naar geavanceerde halfgeleiderchips, die op eindeloos veel  kleine transistors onze kostbare data bewaren.

Volgens onderzoek van IDC is de wereldwijde ‘datasphere’ in 2018 zo’n 30 zettabytes groot; de huidige voorspelling is dat we in 2025 zo’n 160 zettabytes (oftewel 160 biljoen gigabyte) aan data willen bewaren.

 

Met dat soort duizelingwekkende getallen is het makkelijk het overzicht te verliezen. Er zijn tientallen van dit soort statistieken waarbij cijfers worden gebruikt die je vroeger alleen maar zag in de Donald Duck, als beschreven moest worden hoe rijk oom Dagobert is.

 

Van belang is dit: op dit moment is er jaarlijks 50 miljard dollar aan nieuwe datacentra nodig om de groei bij te houden. Dat is nog los van de kosten van koeling, onderhoud, etc. Al met al best een imposant probleem waar we mee komen te zitten.

 

DNA

De oplossing zou kunnen liggen in DNA. De informatie in de dubbele helix-structuur van DNA is enorm dicht opeen gepakt, en het omvormen van binaire data tot nucleotiden (de bouwstenen van DNA) is met behulp van algoritmes haalbaar. Eenmaal verwerkt tot nucleotiden is het een zaak synthetisch DNA te creëren met de bouwstenen. Resultaat: enorm dicht op elkaar gepakte data die bewaard kan worden in een reageerbuis, in een vorm die met minimaal onderhoud letterlijk duizenden jaren goed blijft.

 

Dat klinkt al niet eenvoudig, maar het is allemaal nog heel veel ingewikkelder dan het klinkt. De mogelijkheden van de techniek zijn echter gigantisch: qua dichtheid past de wereldwijde dataproductie in een paar vrachtwagens aan DNA-materiaal.

 

Er zijn zelfs al onderzoekers bezig met futuristisch klinkende zaken als molecular computing, biological cameras, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

 

coding-decoding-dna-storage

Random Access

Eindeloze mogelijkheden of niet, DNA-based storage staat nog niet eens in de kinderschoenen. Zo zijn wetenschappers momenteel aan het worstelen met probleem van het ontsluiten van specifieke data uit DNA. Het lezen van DNA is geen probleem, met innovaties als MinION worden DNA-sequencers steeds toegankelijker. Waar het lastig word is het opzoeken van specifieke onderdelen van de data: Random Access

 

Stel je voor: je kunt 100 TB aan data comprimeren tot een bestandje van een paar kilobyte. Hartstikke handig, totdat je één specifiek bestand nodig hebt en je geen manier hebt om die gecomprimeerde map te doorzoeken zonder hem eerst uit te pakken. Door te werken met zogenaamde moleculaire primers hopen wetenschappers de in DNA opgeslagen data leesbaar te maken, de Universiteit Washington heeft zelfs al een prototype van 400 megabyte met werkende random acces, maar de methode die ze gebruiken is inefficiënt en duur, dus lastig op te schalen. 

 

Het voordeel is dat het potentieel van de technologie zodanig indrukwekkend (en winstgevend!) is, dat bedrijven als Microsoft nu al miljoenen investeren in het onderzoek dat nodig is om de theoretische revolutie te realiseren. In ieder geval een technologie om een oog op te houden! 

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map