Een nieuw patch management-beleid maken

Onze partner Avast stelde een aantal richtlijnen op met best practices voor het maken van een nieuw patchbeheerbeleid dat het netwerk van jou en jouw klanten beschermt tegen veelvoorkomende kwetsbaarheden in toepassingen.

Met patchbeheer kunnen codewijzigingen worden getest en geïnstalleerd op de bestaande Windows-applicaties van een apparaat. Het werkt systemen bij met de nieuwste beschikbare patches (codes) en stelt vast welke te gebruiken, vaak om bugs en beveiligingslekken te verhelpen. Dit is een essentieel aspect van cyberbeveiliging, binnen bedrijven van elke omvang.

Waarom een patch management beleid?

Het is cruciaal dat patchbeheer een aspect is van jouw cyberbeveiligings-maatregelen. Deze service werkt preventief om kwetsbaarheden te detecteren voordat het te laat is - als patches niet snel genoeg worden geïmplementeerd, kan een netwerk ernstig worden aangetast. Met constante monitoring worden alle bedreigingen die de gegevens van je bedrijf en andere gevoelige informatie binnen jouw netwerk in gevaar kunnen brengen, zo snel mogelijk ontdekt.

Omdat patches van toepassing kunnen zijn op bijna elk aspect van een endpoint (laptop, desktop, mobiel of ander apparaat met internettoegang), is het essentieel dat patchbeheer wordt gebruikt voor alle zakelijke endpoints om de werkplekgegevens te beschermen. Ondanks dat veel bedrijven het belang van het proces kennen, nemen ze vanwege de schaal van het project niet deel aan patchbeheer. Met te veel patches en patches die de bewerkingen vaak verstoren, kan de taak achterblijven.

Er moet worden gezorgd dat alle relevante leden van het bedrijf - zoals IT-technici of beveiligingsteams - op de hoogte zijn van jouw patchbeheerproces.

Handmatig patch management versus geautomatiseerde patch management software

Er zijn twee verschillende processen voor patchbeheer. Je kunt handmatig patchbeheer uitvoeren, wat inhoudt dat je een patchbeheerbeleid moet maken. Of je kunt ook geautomatiseerde patchbeheersoftware gebruiken als een tijdbesparend, nauwkeurig alternatief. Maar zelfs wanneer je software downloadt, is het vaak de moeite waard om een eigen back-upbeleid te hebben.

Een nieuw patchbeheerbeleid maken

Er zijn verschillende stappen betrokken bij het maken van een nieuw beleid, er moet rekening gehouden worden met het patchbeheerproces, -beleid en -procedures. Het maken van een patch- en kwetsbaarheidsbeheerprogramma kan eenvoudig zijn als je deze stappen volgt:

Om met een patchbeheerbeleid te beginnen, moet je een goed begrip hebben van al je middelen. Maak een lijst met eindpunten, inclusief servers, opslagapparaten, routers, desktops, laptops en tablets. Als je eenmaal een goed begrip hebt van alle middelen die je moet dekken, categoriseert je ze op type en risiconiveau. Een voorbeeld van een eindpunt met een hoog risico is alles dat je gebruikt om e-mails te openen. Eindpunten met een laag risico zijn onder meer apparaten die niet met internet zijn verbonden.

De volgende stap is het creëren van een testomgeving om patches in te implementeren. Het is cruciaal om patchtests uit te voeren voordat je patches in de productieomgeving implementeert. Controleer of ze volledig functioneel zijn en geen schade aan systemen en applicaties veroorzaken.

Zorg ervoor dat er een back-up wordt gemaakt van alle gegevens in de live productieomgeving voor het geval deze later moeten worden hersteld.

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat er een back-up van alle apparaten en endpoints is gemaakt, kun je de patches in de productieomgeving implementeren.

Het is belangrijk om door te gaan met het onderhoud van patches. Evalueer en controleer regelmatig hun prestaties nadat ze zijn geïmplementeerd. Dit is van vitaal belang voor de veiligheid van elk bedrijf, en het moet doorgaan.

Richtlijnen voor best Practices

Er zijn verschillende manieren om een patchbeheerbeleid te onderhouden. Hier zijn enkele best practices voor patchbeheer die wij adviseren te volgen:

Alle inventarisgegevens en software moeten regelmatig worden bijgewerkt - kritieke updates kunnen helpen bij het signaleren of verhelpen van beveiligingsfouten.

Als je een lijst bijhoudt met de meest voorkomende kwetsbaarheden en IT-middelen die het meeste risico lopen, kun je hier tijdens het hele proces naar terug verwijzen. Dit zal leiden naar de meest en minst waarschijnlijke bedreigingen, en welke eindpunten het meest vatbaar zijn voor die bedreigingen, zodat je je acties kunt prioriteren.

Let ook op de configuratie van apparaten en beveiligingshulpmiddelen en hoe ze werken. Deze lijst kan opnieuw worden gebruikt tijdens het patchbeheerproces, vooral als er problemen zijn met de implementatie van patches na de testomgeving.

De voordelen van geautomatiseerde patchbeheersoftware

Door patchbeheersoftware te downloaden, kun je tijd besparen door handmatige processen uit je bewerkingen te verwijderen. Een geautomatiseerde oplossing scant regelmatig op ontbrekende patches en beoordeelt de al bestaande patches om te beoordelen of ze geschikt zijn om te gebruiken. De service verwijdert de tijd en stress die gepaard gaan met het zelf uitvoeren van deze taken, waardoor ontwikkelaarstijd vrijmaakt die kan worden gebruikt voor taken met een hogere prioriteit.

Meer informatie over Patch Management? Portland helpt je verder. Plan een gesprek in met één van onze adviseurs en kijk samen naar welke oplossing bij jou past.

Delen

Lees hier het originele artikel van Avast.
Waarom MFA niet langer optioneel is voor MSP's