Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
Cees Quirijns
12 maart, 2019

Blockchain use cases groeien door

De gekte op de cryptocurrency markten is ten einde gekomen en de interesse onder speculanten is inmiddels tot een dieptepunt gedaald. Maar dat geldt niet voor de onderliggende Blockchain-technologie. Het aantal use cases groeit gestaag. In dit blog een overzicht.

 


blockchain_usecases

Om maar met de leiders te beginnen: de meeste nieuwe trajecten die met behulp van Blockchain-technologie worden ingezet zijn: 1) Asset Tracking, 2) Shared Record Keeping en 3) Provenance.

 

Wat daarmee wordt bedoeld? Provenance is een mooie term om de origine van iets aan te geven, anders gezegd de eerste versie van iets in het verleden. Met Shared Record Keeping wordt bedoeld dat transacties tussen partijen worden vastgelegd in een (publieke) Blockchain. Asset Tracking: tracking en tracing van fysieke en digitale goederen. 

 

Kortom: volgens Gartner ligt bij 2/3 van de testen momenteel de focus op het inzetten van Blockchain om audit- en compliance-processen te verbeteren.

 


blockchain_decision_tree

Dat Blockchain niet de enige beschikbare technologie is om dergelijk audit- en compliance-functies te leveren, wordt nog wel eens vergeten. Bovenstaand beslissingsschema zal helpen om de vraag te beantwoorden of je überhaupt Blockchain-technologie moet overwegen om een probleem op te lossen.

 

blockchain_initiatives

 

Hoe dan ook, Gartner voorziet op lange termijn vier belangrijke toepassingsgebieden van Blockchain:

  • Disruptie: nieuwe bedrijven die hun product- en dienstenaanbod gaan leveren met een (publieke) Blockchain achterkant, waarbij business modellen al dan niet veranderen.
  • Digitale marktplaats: digitaal verhandelbaar maken van fysieke en virtuele goederen die nu nog illiquide zijn.
  • Efficiency: Verbeteringen in het documenteren van de herkomst van (virtuele) goederen.
  • Boekhouden: Vastleggen van transacties in een onafhankelijke (publieke) Blockchain ten behoeve van bijvoorbeeld compliance.

Zoals we in onze MSP Hype Cycle 2019 aangaven, verwachten we ook binnen ons domein veel van Blockchain, zij het op de middellange termijn (5 jaar). Binnen ons portfolio loopt Acronis absoluut voorop met hun Notary Service op de publieke Ethereum Blockchain. Een briljante stap voorwaarts op het gebied van data integriteit, door publiek verifieerbare 'hashes' in te kunnen zetten voor audit- en compliance doeleinden, zonder de inhoud van de data te hoeven delen.

 


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map