Nieuwste blogs

Alle blogs

Filter:
George van Brugge
31 augustus, 2018

Acronis en Ethereum. Backup meets blockchain.

Nog maar vijftien jaar geleden, tijdens mijn jaarlijkse rit naar de CeBit op zoek naar disruptieve technologie, ontmoette ik een ondernemer met een nieuw backup product. Even voor de millennials en born digitals, CeBit was 'the place to be' als je actief was in de IT sector. Met 8000 standhouders en 700.000 bezoekers destijds de grootste IT show ter wereld. YouTube en Wordpress bestonden nog niet en Nokia domineerde de mobiele markt.

 

De man die ik tijdens deze 2003 versie tegen het lijf  liep was Maksim Tsypliaev, één van de oprichters van Acronis. Na een wat moeizaam gesprek in gebrekkig Engels was de relatie tussen Portland en Acronis echter snel geboren. Hij had een mooi product, ik een paar honderd resellers. Ik zag er wel brood in. 

 

Imposante groei

Vandaag de dag staat er een bedrijf van formaat. Met 1.000+ medewerkers, 500.000+ bedrijven die Acronis gebruiken in 141 landen kun je wel zeggen dat Acronis met haar backup product portfolio behoorlijk succesvol is. Maar er is meer... Acronis heeft blockchain technologie omarmd. 

 

Backup meets Blockchain

Met de introductie van Acronis Notary wordt duidelijk dat zij na al die tijd nog steeds disruptief kan zijn. Maar waarom is het nou zo interessant. In het kort: van alle bestanden die opgeslagen worden met Acronis Notary, wordt een cryptografische hash (een soort digitale vingerafdruk) gegenereerd. Iedere wijziging in het bestand resulteert in een aanzienlijk andere vingerafdruk. Door een vingerafdruk bij te houden van het bestand dat wordt opgeslagen, kan een gebruiker het vergelijken met de vingerafdruk van het bestand wanneer het wordt opgehaald, om te controleren of het niet is gewijzigd. Het voordeel van blockchain is dat deze vingerafdrukken worden vastgelegd op een openbaar en 'onveranderlijk' grootboek.

Knipsel-4

 

Nieuwe beveiligingslaag voor data-opslag
Volgens Acronis is er een groot verschil met het gewoon vullen van hashes en deze lokaal opslaan. Ondanks het feit dat de hashes hetzelfde zijn en de principes hetzelfde zijn, is de manier waarop ze worden opgeslagen compleet anders. Nu hebben we een openbare verwijzing naar de hash in de blockchain, waar niet aan kan worden geknoeid omdat blockchain-technologie standaard onveranderd is. U kunt niets in deze database veranderen. Daarmee creëer je  in essentie een nieuwe beveiligingslaag voor data-opslag.

 

15 jarig bestaan 

Op uitnodiging van Acronis vlieg ik binnenkort naar Singapore om samen met een selecte groep executives uit onze industrie deze mijlpaal te vieren. Ik hoop Max weer te ontmoeten. Het feest wordt afgesloten met de Formule 1 race door de straten van Singapore. Best cool! Zeker met de wetenschap dat Acronis als technology sponsor van het Williams team een belangrijke rol speelt in het opslaan van alle door dit raceteam gegenereerde data. Maar dat even terzijde. 

 

Ik heb sowieso al een rits afspraken gemaakt met verschillende blockchain specialisten in Singapore. Wij bij Portland omarmen blockchain daar waar mogelijk. Ik kan niet wachten wat er de komende 5-10 allemaal gaat gebeuren. Ik blijf daarom actief zoeken naar disruptieve technologie waarmee wij het dagelijks leven van IT professionals een stuk aangenamer maken. Doe je mee?

 

Happy blockchain !!


Blijf automatisch op de hoogte van onze blogs over de MSP-business. Schrijf je in en ontvang wekelijks een overzicht van gepubliceerde blogs plus exclusieve content, zoals marktonderzoek en andere relevante research.

Blogs per e-mail

Ransomware Whitepaper
Business Booster Map